Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Patherns: Victor Vasarely Revisited

PATHERNS: Victor Vasarely Revisited, izložba realizovana na poziv Ambasade Republike Mađarske u Beogradu, ponudiće novo čitanje pristupa i estetike obimnog opusa mađarskog umetnika Viktora Vazarelija, pionira Op-arta.

 


Autori će kreirati ambijent u prostoru Galerije Progres u Knez Mihailovoj ulici, koristeći različite medije - video projekcije, dizajn svetla, svetlosne sklupture, lentikulare i objekte - u galerijskom prostoru i u Knez Mihailovoj ulici.


Pored predstavljanja sasvim novih radova nastalih kroz saradnju Lillevana i Boba, izložba će takođe prikazati izabrane originalne Vazarelijeve grafike i objekte iz privatne kolekcije gospodina Tibora Csepeija iz Budimpešte. Ovaj deo izložbe biće postavljen na donjem nivou galerije. Istovremeno ćemo imati priliku da stojimo pred originalnim delima jednog od najuticajnijih umetnika 20. veka, kao i da njegov pristup sagledamo kroz vizuru dva savremena majstora vizuelnog jezika, koji po prvi put sarađuju povodom ovog projekta. 


Estetika optičke umetnosti i istraživanja kinetike pokretnih slika neizbežno su učinili Vazarelija jednim od glavnih uticaja na savremene sfere apstraktnog videa, pojedinih pravaca ekseprimentalnog filma i nesumnjivo na polja grafičkog i objekt-dizajna. To je upravo bilo i polazište pri izboru autora za ovu izložbu, nastavljajući Vazarelijeve ideje i forme u duhu njegovih uverenja da bi umetnost trebalo da dosegne svakog čoveka i bude otvorena različitim vidovima prezentacije, kao i u samom njegovom opusu - od printova i grafika, skulptura i objekata, do murala i građevina. Izbor Lillevana Pobjoya i Izvanrednog Boba nije nimalo slučajan. Njihove komplementarne estetike istovremeno su fokusirane u pravcu optičkih iluzija i apstraktnih pokreta boje ili repetitivnih formi, kao i na teme "dubine" slike ili fokus na sinestetički doživljaj posmatrača.

 

Idealan susret za savremeno čitanje Vazarelijevog širokog pristupa, koji putanju (path) Vasarelyeve umetnosti izvodi u nove, repetitivne vizuelne forme (pattern) kroz istovremeno raznolike i srodne medije, trasnformišući specifičan prostor Galerije Progres u poligon igre svetla, boje i pokreta. Uz selekciiju Vazarelijevih originalnih grafika, izložba će ponuditi zaokruženi pogled u potencijale i transformacije nasleđa moderne umetnosti, slaveći jednog od njenih najuticajnijih pionira.


Izložba će biti predstavljena u Galeriji Progres u Beogradu (Knez Mihailova ulica 27), 31. oktobra i 01. novembra, u periodu od 19 časova do ponoći. Deo izložbe sa originalnim delima Vazarelija biće otvoren i 01. novembra od 11 h.  Izložbu će u subotu 31. oktobra u 19 h zvanično otvoriti Njegova ekselencija Imre Varga, ambasador Republike Mađarske u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 26.10.2009.