Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pasteli Ljubice Cuce Sokić

U utorak, 31. jula 2012, u 19 sati, u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) otvara se izložba pastela akademika Ljubice Cuce Sokić (1914–2009), zanimljiva možda najviše stoga što je najveći broj radova u toj delikatnoj i veoma zahtevnoj likovnoj tehnici pronađen u ateljeu nakon slikarkine smrti.


 


Umetnica je povremeno izlagala pastele, uglavnom na velikim grupnim izložbama početkom šezdesetih godina, kao što su Oktobarski salon i Trijenale savremene jugoslovenske umetnosti, upravo u periodu kada se najintenzivnije bavila tom tehnikom. Za te radove dobijala je i prestižne nagrade. Ona, međutim, nikada nije celovito prikazala opus rađen u pastelu, zbog čega je moguće govoriti o pravom otkriću u njenoj zaostavštini: to otkriće sadrži ključ za prepoznavanje procesa slikarkinog rada u svim fazama – od kraja školovanja na beogradskoj Akademiji, zatim tokom rada u Parizu, a posebno u vreme udaljavanja od modela i realističke predstave, na putu ka asocijativnoj praksi koja vodi ka apstrakciji, iako sama umetnica apstrakciju u suštini nije priznavala.


Izložba u Galeriji SANU ostvarena je u saradnji s kragujevačkom Galerijom RIMA, u čijem je vlasništvu najveći broj ovih pastela, a ustupljeno je i nekoliko pastela iz Muzeja savremene umetnosti i privatnih zbirki. Posebnost ove postavke čini i desetak pastela koji su nedavno nađeni kod porodice Cuce Sokić, a koji nisu bili uključeni u veliku monografiju ove umetnice, posvećenu isključivo pastelima (izdanje Galerije RIMA, 2011).


Na izložbi će biti zastupljeno oko stotinu radova. Autorke izložbe i kataloga jesu istoričarke umetnosti dr Irina Subotić i Nevena Martinović. Izložba će trajati dva meseca. Na otvaranju će govoriti akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, Aleksandar Milojević, vlasnik Galerije RIMA, kao i autorke izložbe.


 



Datum objavljivanja: 25.07.2012.