Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pasteli Ljubice - Cuce Sokić

U četvrtak 23. juna sa početkom u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti svečano otvоrena izložba Pasteli Ljubice–Cuce Sokić. Na otvaranju će govoriti Aleksandar Milojević, iz kragujevačke Galerije Rima i dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke.


 


Izložbom Pasteli Ljubice–Cuce Sokić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti prikazan izbor od 29 pastela iz zaostavštine ove umetnice. Pasteli Cuce Sokić predstavljaju manje istražena dela, u tehnici kojom se slikarka kontinuirano bavila od pedesetih godina 20. veka, sve do kraja života. Do sada retko izlagani, mahom nastali tokom šezdesetih godina prošlog veka, radovi čine izbor iz kolekcije koja je danas u vlasništvu Galerije Rima. Njihovom analizom može se pratiti razvojni put, kao i likovna istraživanja Cuce Sokić, od realnog ka osobenom apstraktnom, tj. takozvanom nerealističkom izrazu, određenom samom tehnikom i difuznim, baršunastim efektom svetlosti. Koncept postavke objedinjuje dve celine koje obuhvataju po zastupljenosti dominantne ali po formatu manje figuralne kompozicije, pre svega ženski lik i ženski akt, kao i seriju unutrašnjih prostora, nekoliko predmeta i jednu predstavu eksterijera. Osim dela iz kolekcije pastela, postavka u Spomen-zbici biće obogaćena ličnim predmetima koje je sama umetnica pred smrt poklonila kolekciji Pavla Beljanskog. Ovaj dokumentarni segment predstaviće predmete (šešir, čaure maka, mandarina itd), kao i slikarski pribor, koji se mogu prepoznati i na nekim od njenih umetničkih ostvarenja.




Ljubica–Cuca Sokić (Bitolj, 9. decembar 1914 – Beograd, 8. januar 2009) se ubraja među umetnike koji predstavljaju sam vrh srpskog modernizma 20. veka. Kao jedan od osnivača grupe „Desetorica“, profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (od 1948 do 1972. godine), od 1968. godine dopisni, a od 1978. redovni član SANU, bila je dobitnica brojnih nagrada, utičući na formiranje generacija mladih umetnika. Pored slikanja bavila se i ilustracijom knjiga za decu.




Izložbu prati bogato ilustrovan katalog Cucinih dela iz kolekcije Aleksandra Milojevića, sa tekstom dr Jasne Jovanov, autorke koncepta postavke Pasteli Ljubice–Cuce Sokić. Tokom trajanja izložbe (23. jun – 30. jul) će biti organizovan filmski program, kao i stručno vođenje kroz postavku izloženih dela u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.


 



Datum objavljivanja: 21.06.2011.