Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pasteli Ljubice Cuce Sokić

U ponedeljak, 25. januara u 19 sati u Galeriji Rima , Branka Radičevića 20, u Kragujevcu, otvara se izložba pastela Ljubice Cuce Sokić. Izložbu otvara dr Irina Subotić.Povodom smrti akademika Ljubice Sokić, biće izloženi, do sada neizlagani i neobjavljivani radovi iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

 


Pasteli Ljubice Cuce Sokić


Pastel: Spada u red slikarskog materijala s kojim je, možda, najteže raditi jer zahteva neposredan, kontrolisan i neponovljiv potez. Kao čist, suv i zasićen, ovaj prirodan pigment omogućava prozraćnost površine, treperavost svetlosti, sjaj forme. 

 

Cucini pasteli: O našoj znamenitoj umetnici Ljubici Cuci Sokić mnogo je rečeno i napisano, i činilo se da je ostalo još malo neistraženog i nepoznatog u njenom opusu. Kada sam imala privilegiju da pripremam njenu retrospektivnu izložbu sa monografijom za Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti u zimu 1994/95. godine, s velikom pažnjom i istrajnošću istraživala sam slike po muzejima i galerijama, u privatnim i javnim zbirkama, i razume se – u njenom ateljeu na poslednjem spratu Kolarčeve zadužbine. Cuca mi je, s punim poverenjem i željom da izložba bude što potpunija, prijateljski  otkrivala jednu fasciklu za drugom, velike i male kartonske blokove u kojima su se nalazili njeni neuramljeni crteži, skice, beleške, tempere, pojedine slike....i pasteli.




Kolekcija pastela je jedinstvena: ona nam daje izvanredan uvid u do sada malo poznat fragment Cucinog opusa, tako da će tek kada budu svi njeni radovi obrađeni, protumačeni i izloženi, biti moguće dati njihovu generalnu ocenu i situirati njihovo mesto u celini njenog stvaralaštva. Međutim, već od prvog uvida postaje jasno da se umetnica pastelom postojano bavila od pedesetih godina, gotovo do smrti, a posebno tokom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. 


Irina Subotić  decembar 2009


 


 




                                                                                             


Datum objavljivanja: 19.01.2010.