Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

P za performans

Kulturni centar Beograda poziva na performans i susret sa umetnicom, Majom Bekan u sredu, 18. jula u 19. sati, "P za performans", (izvode umetnica i grupa žena).


 


LIKOVNA GALERIJA KCB-a

od  10. jula do 05. avgusta 2012.



U programskom korpusu Likovne galerije iz godine u godinu se neguje uvid u stvaralaštvo naših umetnika koji žive i uspešno deluju u inostranstvu.  Posle junske izložbe vajarke Božice Rađenović  "Nit" koja nam je prikazala najnovije meke skulpture iz svoje "kanadske faze", od 10. jula do 5. avgusta  o.g. predstaviće se Maja Bekan, multimedijalna umetnica koja dolazi iz Haga. Izložbom u KCB-u umetnica predstavlja miks medija instalaciju "Tajne sile za očuvanje identiteta, samopostovanja i sigurnosti u problematičnim vremenima, volumen III" i premijerno prikazuje video rad "Zlatna žurka" (trajanje 119 minuta). Ovaj video rad, koji je snimljen u realnom vremenu i prati druženje u privatnom stanu gde umetničina majka zajedno sa svojim drugaricama prezentuje kozmetičke proizvode koje prodaje u slobodnom vremenu (od krema za telo do proizvoda za mršavljenje), čini centralni deo instalacije zajedno sa radom "Čekaonica" i performansom "P za performans" koji će biti izveden tokom izložbe.


Maja Bekan je rođena 1975. u Trebinju, u bivšoj Jugoslaviji.  Osnovne studije završila na Akademiji  umetnosti u Novom Sadu i na Kraljevskoj akademiji za lepe umetnosti u Hagu. Magistarske studije je završila na Piet Zwart institutu u Holandiji i na Plymouth univerzitetu u Velikoj Britaniji. Član je programskog saveta u Kunsthuis SYB,  i predavač na Piet Zwart Institute Master Fine Art u Hagu. Njena umetnicka praksa ispoljava se u formi raznovrsnih projekata i poduhvata (inicijativa) koji crpe inspiraciju iz performansa, potrošačke estetike (estetike konzumerizma) i popularnih interesovanja. Njene instalacije i performansi su često participirajuće prirode i omogućavaju poseban  ambijent za publiku. Galerija, muzej ili gradski pejzaž postaju pozornica za umetnicu i protagoniste koji učestvuju u njenim konstelacijama. Izlaže i nastupa od 2006. godine: priredila je četiri samostalne izložbe,  učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, projektima i radionicama u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Irskoj, Republici srpskoj i Srbiji. Živi i radi u Srbiji i Holandiji.


 



Datum objavljivanja: 17.07.2012.