Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Otisak vremena

Na Akademiji likovnih umetnosti u Xi'anu, gostovao je Grafički kolektiv izložbom "Otisak vremena". Savremena grafička produkcija u Srbiji, Plakati Grafičkog kolektiva iz pedesetih godina, grafička instalacija "U tišini" Lidije Antanasijević i izložba grafika "Studenica" Biljane Vuković - činila su ovu postavku.

 


Ljiljana Ćinkul, istoričarka umetnosti, uz autorski izbor Savremene grafičke produkcije u Srbiji, održala je predavanje sa istom temom. Biljana Vuković imala je grafičku radionicu a Lidija Antanasijević je prezentovala svoje stvaralaštvo. Projekat u Kini realizovan je kao deo razmene programa savremene grafike Srbije i Kine. Inače, Akademija likovnih umetnosti u Xi'anu osnovana je 1949. godine kada i Grafički kolektiv, tako da obe institucije ove godine proslavljaju i svoj 60. rođendan.


U Grafičkom kolektivu izlagali su Qianzhi Zeng (2007) i Yang Feng (2009), direktor grafičkog odseka Umetničke akademije u Xi'an-u.  Koncept izbora Savremena grafička produkcija u Srbiji sačinjavaju radovi 30 autora, koje je recentna kritika ocenila visokom ocenom (Zoran Banović, Milan Blanuša, Zoran Dimovski, Daniela Fulgosi, Branimir Karanović, Slobodan Knežević, Velizar Krstić, Bogdan Kršić, Ranka Lučić Janković, Viktor Mijatović, Slavko Milenković, Aleksandar Mladenović, Miodrag Mlađović, Dragan Momirov, Bojan Otašević, Dimitrije Pecić, Nebojša Radojev, Branko Raković, Miodrag Rogić, Maja Simić, Žarko Smiljanić, Jelena Sredanović, Milan Stašević, Ljiljana Stojanović, Nevenka Stojsavljević, Biljana Ševo,Vladimir Veličković, Vladimir Veljašević, Katarina Zarić, Milica Žarković). Reč je o različitim jezičkim modalitetima i poetici, individualnom pristupu, godištima, kao i kreativnim opcijama pogodnim za razumevanje same grafike i njene kreativne moći.  Izložba Pedesete, plakati Grafičkog kolektiva predstavlja deo žive istorije savremenog grafičkog dizajna u Srbiji. Izloženi plakati su najavljivali izložbe u GK-u i najčešće su to radovi koje su autori realizovali za sopstvene izložbe.

     

Ljiljana Ćinkul, diplomirala 1976, Grupa za istoriju umetnosti, na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Umetnički direktor Grafičkog kolektiva. Likovnu kritiku i tekstove iz oblasti likovne umetnosti objavljuje od 1977. u časopisima (Gradina, Umetnost, Književna reč); saradnik Trećeg programa Radio Beograda od 1986. Likovni kritičar lista Politika. Član je ULUPUDS-a i AICA. Dobitnica nagrade za likovnu kritiku Lazar Trifunović, 1994.  Realizovala više autorskih izložbi.     


Biljana Vuković, diplomirala je na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1973. gde je završila i postdiplomske studije. Od 1975. redovan profesor na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica Velikog pečata Grafičkog kolektiva 1999. Izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama, u Grčkoj, SAD, Danskoj. 


Lidija Antanasijević, diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. gde je završila i postdiplomske studije 1991. Samostalno izlagala u Beogradu, Ljubljani, Londonu,  Alkmaru. Izlagala na brojnim međunarodnim izložbama. Dobitnik više nagrada među kojima je i Veliki pečat Grafičkog kolektiva. Živi i radi u Londonu.


 


Datum objavljivanja: 10.12.2009.