Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ostavljena Lane Šlezić

U ponedeljak, 13. jula u Holu Doma omladine Beograd otvara se samostalna izložba fotografija autorke Lane Šlezić, pod nazivom, "Ostavljena". Izložba će trajati do 31. jula, 2009. godine.

 


Lana Šlezić je međunarodno priznat nagrađivani fotograf čiji rad je predstavljen u  najpoznatijim svetskim časopisima : National Geographic, TIME, The New York Times, Paris Match i mnogim drugim publikacijama. Njeni radovi su izlagani po celoj Evropi i Severnoj Americi.


Lana Šlezić je poslednjih nekoliko godina kroz objektiv svog fotoaparata najčešće posmatrala život na ulicama dva grada - Kandahara i Dubrovnika, ali najupečatljivije fotografije upravo su one nastale u Avganistanu, koje će beogradska publika imati priliku da vidi na izložbi u Domu omladine.

 

Za seriju fotografija o avganistanskim ženama dobila je vredno priznanje – prestižni časopis Amarican Photo Magazin, 2007. godine, proglasio je njenu knjigu "Forsaken" ("Ostavljena") fotomonografijom godine.


Govorila je o avganistanskim ženama na Kapitol Hilu i dobila je, među mnogim drugim priznanjima, World Press Photo nagradu za 2008. godinu, u kategoriji portretne priče.


Izložba traje do 31. jula 2009.




www.lanaslezic.com

www.domomladine.org 


 "Otišla sam u Avganistan marta 2004. godine na šestonedeljni zadatak. Ostala sam dve godine.


Nekako naivno sam očekivala da će avganistanske žene i devojke biti nezavisnije, obrazovanije i manje ugnjetavane no što zaista jesu. Od pada talibanskog režima 2001. godine, veliki deo izveštavanja medija o avganistanskim ženama je ili zamrlo ili je naglašavalo oslobađanje žena i devojaka. U stvarnosti, malo toga se promenilo, posebno u ruralnom delu zemlje. Preko 85 procenata avganistanskih žena je nepismeno i mnogima od njih nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Devojke se kupuju i prodaju kako bi time rešili zemljoposedničke i novčane sporove. Samožrtvovanje, nasilje u domu, prinudni brakovi, ubistva zbog časti, uskraćivanje pristupa obrazovanju i izolacija su samo mali broj problema sa kojima se žene suočavaju danas."


 


Datum objavljivanja: 10.07.2009.