Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Orfelin

Polazeći od ideje i potrebe našeg doba za očuvanjem tradicije, u aprilu 2008. godine prvi put je u Beogradu, počela sa radom škola originalne ručne štampe "Orfelin".


 


Pod brendom Etnografskog muzeja, a u okviru programa umetničko-zanatskih radionica Manakove kuće, škola klasičnih grafičkih tehnika se uspešno afirmiše  kroz sve veće interesovanje polaznika. U toku četiri godine rada odštampano je  oko 1600 otisaka. Prva, druga i trća generacija grafičara amatera imale su tri izložbe grafika u galeriji Manakove kuće, a četvrtu pripremamo za septembar. Bili su izloženi likovno i tehnički najuspešniji grafički otisci, otisnuti u klasičnim grafičkim tehnikama: linorezu, linorezu u boji, linogravuri, linogravuri u boji, bakropisu, suvoj igli, akvatinti, mekoj prevlaci i rezervažu. S obzirom na predanost i interesovanje polaznika tokom školovanja i druženja, neki su četvrtu godinu sa nama, nastavljamo misiju škole "Orfelin" i u popularizaciji i očuvanju klasičnih grafičkoh tehnika i otkrivanju tajni i veština grafičkog umeća.



U NOĆI OTVORENIH ATELjEA 2012.

DEMONSTRIRAĆEMO PROCES STVARANjA  GRAFIČKOG LISTA

Grafičari-amateri, naši  polaznici, aktivno će učestvovati u  crtanju po modelu, izradi matrica i štampanju tiraža.Takođe ćemo pružiti mogućnost zainteresovanim posmatračima da se i sami oprobaju u originalnoj ručnoj štampi. S obzirom da će demonstracija trajati od 18h do 2h posle ponoći, imaće dovoljno vremena da izrade crtež i matricu i da odštampaju prvi otisak i deo tiraža. Na ovaj način grafiku PRIBLIŽAVAMO i OTKRIVAMO i onima koji su potpuno neupućeni i u informativnom i u praktičnom smislu.





Školu vode:

Nataša Brkić, akademski slikar i

Vladimir Lalić, akademski grafičar

kontakt: 064 190 3887


 



Datum objavljivanja: 06.06.2012.