Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Opsesija

U petak, 17. jula u 20 sati u Artget galeriji KCB-a, otvara se izložba fotografija, pod nazivom, "Opsesija". Radove izlažu: Milica Bulubdžić, Nemanja Knežević, Aleksandra Perović Mihajlović, Bogdan Radenković i Marija Strajnić.


 


Izložba Opsesija,  koju je priredio Nemanja Knežević, istražuje bavljenje fotografijom kao opsesivnom aktivnošću, ali i kao procesom spoznaje sveta i sebe samih.



Način na koji fotografija može da pomogne u razotkrivanju opsesija verovatno se nalazi negde na dugačkom putu između dokumentovanja, mapiranja i seciranja. Fleksibilnost medijuma je upravo u tome što nam dozvoljava da sami odredimo koja od ovih faza je najznačajnija za nas u introspektivnom smislu.



Grupna izložba Opsesija je pokušaj da se kroz pet različitih pristupa odgovori na pitanje šta nas kontinuirano intrigira pre svega kao ljude, a tek onda kao fotografe. Opsednutost samom fotografijom nije dovoljna da bi se napravio zanimljiv i inspirativan rad. Ono što svaku od ovih serija čini specifičnom jeste upravo duboko interesovanje autora za neke druge, ne toliko očigledne teme, kaže kustos u svom uvodnom tekstu.



Odabrao je stoga autore koji ne robuju pravilima i konvencijama, mahom koriste analognu fotografiju i beleže život oko sebe, a fotografija im je lična opsesija. Oni uglavnom nisu prihvaćeni u „zvaničnim“ fotografskim krugovima iako je estetika kojom se bave već dugo priznata u svetu – od umetničkih galerija do reklamnih kampanja najvećih brendova.



 

Milica Balubdžić je rođena u Beogradu 1986. godine. Magistrirala na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, produkt dizajn. Sada živi i radi u Beču i Beogradu kao freelance dizajner. Pored dizajna bavi se i fotografijom.



www.haskii-photos.tumblr.com



Nemanja Knežević je rođen 1985. godine u Beogradu. Radi kao freelance fotograf. Član fotografskog kolektiva Belgrade Raw (www.belgraderaw.com). Urednik web foto platforme Blenda (www.designed.rs/blenda).



www.nk.rs



Aleksandra Perović Mihajlović je rođena je 1983. godine u Beogradu. Ima 30 godina, a 15 godina voli fotografiju.



www.aleksandraperovic.com



Bogdan Radenković je rođen 1989. godine, studira medicinu na Niškom univerzitetu. Uz fotografiju aktivno radi na svojim muzičkim projektima, sporadično piše eseje i poeziju.



www.radenkovic.org



Marija Strajnić je arhitekta. Rođena u Beogradu 1986. godine. Radi kao freelancer u oblastima fotografije, arhitekture i (web)dizajna. Zanimaju je metafore i hiperbole u fotografskim narativima koje slaže na svom sajtu.



www.marijastrajnic.com


 



Datum objavljivanja: 17.07.2013.