Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Okrenuto: Savremena slovačka umetnost

Okrenuto - Slovačka savremenaumetnost, galerija N, 17. decembar 2015 - 3.februar 2016. Otvaranje: četvrtak, 17. decembar 2015. godineu 19h Kustosi: Zuzana Pacakova, Vladimír Beskid.


 


Umetnici: ErikBINDER, Andrej DÚBRAVSKÝ, Viktor FREŠO, Matej GAVULA, Jana KAPELOVÁ, MarekKVETAN, Denisa LEHOCKÁ, Ilona NÉMETH, Roman ONDÁK, Milan TITTEL, Ján TRIAŠKA, Olja TRIAŠKA STEFANOVIČ



Izložba OKRENUTO-Slovačka savremena umetnost u Novom Sadu rezultat je saradnje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Kulturnog centra Košice_Kunsthalle Košice, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Slovačke.



MSUV se predstavio u Košicama izložbom: Prigušena egzistencija i ta izložba, kojaje u toku, trajaće do 31.januara 2016, dok će istovremeno u Novom Sadu, dopočetka februara, biti predstavljena izložba Okrenuto- Slovačka savremena umetnost.  Izložbese bаve promocijom i predstаvljаnjem umetničkih prаksi Srbije i Slovačke  u okviru internаcionаlnog kulturnog prostorа. U fokusu su umetnički rаdovi koji kroz upotrebu sаvremene umetničke prаkse i proširenih medijа istrаžuju аspekte svog društvenog okruženjа i moguće relаcije  umetnosti i mestа ove scene u međunаrodnom kontekstu. Ideja saradnje je da se uspostavi internacionalni dijalog između umetnika Srbije i Slovačke, ali i javnosti i stručne publike.



Izložbom OKRENUTO-Slovačka savremena umetnost će se predstaviti 12 međunarodno afirmisanih umetnika mlađe i srednje generacije, koji će nam pružiti svoj ugao savremenog vizuelnog mišljenja Slovačke. Prevashodno se radi o autentičnom predstavljanju današnjice ali i o pokušaju formiranja vlastitih “inverznih” situacija pomoću “art virusa”, koji napadaju ustaljene predstave i stereotipe u društvu. Predstaviće se koncept koji je analitičan, neprikazivački i koji ide ka formiranju vlastitog umetničkog jezika, duplog kodiranja, čak i slenga – uz preferiranje medija objekta, instalacije i videa. Takođe, radi se i o “privatnom” reflektovanju savremene transformacije kapitala i kapitalizma i, na kraju krajeva, o prirodnom respektovanju individualnih programa umetnika/-ca na slovačkoj sceni.



Ideja izložbe je da se kreira živa, čak i vizuelno nekontrolisana sredina, protiv anestezirane političke realnosti kako u masovnim medijima tako i u mainstreamu.


 


 


 



Datum objavljivanja: 18.12.2015.