Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Oko duše Milice Živadinović

U četvrtak, 3. septembra u 19 časova u Galeriji Atrijum otvara se samostalna izložba slika autorke Milice Živadinović. Izložba "Oko duše" je deo autorkinog projekta "Kosmička harmonija". Radovi se mogu pogledati do 14 septembra.

 


Projekat « Kosmička Harmonija” inspirisan je fenomenom svemira i idejom o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema. Pogleda uperenog u svemir i kovitlac zvezdanih gradova, stvaralačka mreža Milice Živadinović proteže se u neistraženi prostor ljudskog oka u kome se reflektuje univerzum. Kao što je naš galaktički komšiluk donekle poznat  zahvaljujući snimcima teleskopa Habl, tako i naše oko krije spektar božanstvenih kombinacija nijansi. I kao što se svemir menja, raste i skuplja se, menja oblike i boje, tako i ljudsko oko dobija životne godove, nova prostranstva i sjaj.

 « Vizija Univerzuma – Oko duše » se sastoji od izbora slika iz ciklusa « Cosmic’Eye / Kosmooko » koji originalno nastaje od 2007. godine, a ova izložba je rezultat umetničkog istraživanja koje je kulminiralo u 2009. godini. Koincidencija je htela da je upravo ova - 2009. g- bude svetska godina astronomije, što je potvrda univerzalne teze o umetničkom instinktu koji predoseća zbivanja i pojave oko sebe. Serijal « Cosmic’Eye/Kosmooko » počiva na ideji o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema, te se likovni aspekt jedne celine obraća ljudskom oku koje je tvorevina i tvorac Svetlosti - one koja se nalazi u nama i one koja je apsolutna, a plastični aspekt druge celine upućuje na kosmos i njegovu misterioznu i nedokučivu dubinu nalik zenici oka. Rezultat ove konvergencije ogleda se u izuzetnom umetničkom izrazu koji prikazuje mogućnost odnosa između ideje i simbola, ali i podstiče gledaoca na razmišljanje o misteriji univerzuma koji postoji u ljudskom biću.

Kroz razmišljanje o nepromenjenom i večnom položaju čoveka, nekad i sad, ali i prolaznoj ljudskoj egzistenciji izgubljenoj u svemiru, izložba Milice Živadinović postavlja elementarna pitanja o našoj prirodi : ko smo mi, šta zapravo znamo, kuda idemo? Pitanje koje je istovremeno aktuelno i večno, a odnosi se i na blisku budućnost sveta u kome živimo.




Milica Živadinović je rodjena 1975. Godine u Beogradu, živi i radi u Parizu od 1999. godine.  Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Versaju 2001. godine, kao stipendista Francuske Vlade. Magistrirala 2005. godine, trenutno  Doktorant  na pariskom univerzitetu. Stipendista UNESCO-a za 2007. godinu.  Autor je mnogih samostalnih izložbi u Parizu i Beogradu, učesnik na brojnim kolektivnim izlozbama od 1999. godine. Izložba slavi Međunarodnu Godinu Astronomije (MGA 2009), ali i samu naučnu disciplinu, njen doprinos društvu i kulturi, a u okviru proslave četristogodisnjice od prvog astronomskog posmatranja Galilea Galileja uz pomoć teleskopa 1609. godine.

Projekat « Kosmička Harmonija » je realizovan u Kulturnom centru Srbije u Parizu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Posle Francuske izložba će biti presdstavljena u Srbiji, u Galeriji « Macola » u Drvengradu na Mokroj Gori, zatim u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda i u Domu Omladine Beograda uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a u koordinaciji sa Laboratorijom za primenu računara u nauci Instituta za fiziku u Zemunu.

Tekst napisala: Ivana Misirlić Bigard

Izložbe u okviru projekta Kosmička Harmonija 2009 :

Kulturni centar Srbije u Parizu, Francuska, Noć muzeja 16 maj – 22 juni (www.ccserbie.com)


 


 


Datum objavljivanja: 26.08.2009.