Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ogled Jelene Kitić

U četvrtak, 29. jula, 2010. u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba autorke Jelene Kitić, pod nazivom, "Ogled". Izložba traje do 16. svgusta.

 


Projekat Jelene Kitić (1975) objedinjen nazivom Ogled razvija se oko univerzalnih pitanja smisla, naznačenja i mere čovekovog izbora, ili kolebanja ljudskog duha od ništavila do oboženja. Postavku čine slike na platnu velikih dimenzija, digitalni printovi na platnu, crteži i  mozaici velikih formata. Preispitivanje ideje o preoblikovanju, preuređenju tvari u procesu transformacije iz materije ka Bogu, i u obrnutom smeru od Logosa ka ništavilu/kraju egzistencije, centralno je mesto ovog istraživanja.     


Ovaj ogled je opredmećenje i,  na izvestan način, dokumentovanje jednog bogotražiteljskog poduhvata. Bavi se pitanjem "netelesnog" identiteta čoveka i mogućnošću kvalitativnog preobražaja tela, tj. Nepropadljivošću. U stvari, on je traganje za nepromenljivim i netruležnim u čoveku, za likom čoveka, i time šta on podrazumeva. Istovremeno je i traganje za pojmom savršenstva i/ili normalnosti....


U najopštijem smislu, moglo bi de sa kaže da se ovaj ogled bavi neizrecivim i proverom mogućnosti da se ono pronađe i pokaže.




Jelena Kitić ( iz predgovora kataloga)


 


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 27.07.2010.