Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Odlaganje izložbe u Istanbulu

Izložba Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon, planirana kao prateći program Istanbulskog bijenala, večeras, 10. septembra neće biti otvorena u Centru za savremenu umetnost BM Suma zbog velike poplave koja je zarobila radove srpskih umetnika u skladištu Bursan na ispostavi carine u Halkali.

 


Ova i obližnje oblasti su najteže i jedine pogođene decenijama nezapamćenom poplavom u Istanbulu, dok se u drugim delovima grada život odvija normalno. Veliki broj gostiju i novinara već je obavešten o nevolji koja se dogodila radovima srpskih umetnika koji su nagrađivani i izlagani na prethodnih pet izdanja međunarodnog Oktobarskog salona, a za koje je postojalo njihovo veliko interesovanje.


O tačnom stanju radova i skladišta u kojem se oni nalaze nema pouzdanih informacija, jer je čitava oblast Halkala zbog bezbednosti i zaštite od mogućih krađa u razrušenim objektima izolovana i pod kontrolom je interventnih jedinica turske policije i vojske.


Kulturnom centru Beograda, organizatoru izložbe Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon, veliku pomoć u Istanbulu u pribavljanju informacija i pokušajima da radove spasu pružaju Aleksandar Peković, zamenik sekretara Sekretarijata za kulturu grada Beograda i predsednik Odbora Oktobarskog salona; Dragan Marković , generalni konzul Srbije u Istanbulu; privremeni konzul g. Janjušević; Beral Madra i Binaz Tukin, predstavnice Centra za savremenu umetnost BMSuma, kao i lokalni špediter. 


Predstavnici Kulturnog centra Beograda, Sekretarijata za kulturu Beograda, Centra BM Suma i prisutni umetnici će večeras u vreme zakazano za otvaranja izložbe odati poštu nastradalima i uz film o Oktobarskom salonu i katalog izložbe predstaviti ovu manifestaciju i izložbu, koja će, ukoliko stanje radova to bude dozvolilo, biti i organizovana tokom Istanbulskog bijenala. 


Izložba Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, trebalo je da pruži presek kroz nagrađene radove na pet prethodnih međunarodnih Oktobarskih salona (Aleksandar Rafajlović, Aleksandrija Ajduković, Zoran Naskoski, grupa Škart i Darinka Pop Mitić), kao i one koji su bili najbolje usaglašeni sa temama pojedinih Salona (Maja Radanović, Marko Crnobrnja, Art fan klub, Ivan Zupanc, Ana Adamović i Raša Todosijević). Izložbu prati publikacija u kojoj svoje beogradsko iskustvo iznose svi dosadašnji umetnički direktori međunarodnog Oktobraskog salona (Anda Rotenberg, Darka Radosavljević, Rene Blok, Lorand Heđi,  Bojana Pejić) i  predstavnici organizatora, Kulturnog centra Beograda (bivša direktorka Danica Jovović Prodanović), pored preglednog  teksta o menama Oktobarskog salona istoričarke umetnosti Jasmine Čubrilo. Izložba je u Centru za savremenu umetnost BM Suma bila zakazana za period 10. septembar - 17. oktobar 2009. kao prateći program 11. Istanbulskog bijenala.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 10.09.2009.