Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Od Paje Jovanović do Marine Abramović

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak 24. avgusta 2010. godine u 20 časova biće otvorena izložba iz kolekcije Momčila Moše Todorovića pod nazivom "Od Paje Jovanovića do Marine Abramović".

 


U kolekciji su pretežno dela srpskih i crnogorskih autora nastala u drugoj polovini 20. veka. Nju dopunjava i manji broj značajnih slikara sa drugih prostora bivše Jugoslavije. Mali segment zbirke čine radovi iz prve polovine 20. veka. Na izložbi će biti predstavljena dela 55 likovnih umetnika među kojima su mnogi velikani naše likovne umetnosti, od kojih ćemo pomenuti: Paja Jovanović, Uroš Predić, Petar Lubarda, Peđa Milosavljević, Milo Milunović, Lazar Vozarević, Vladimir Veličković, Ljubica Cuca Sokić, Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Bata Mihajlović, Dado Đurić, Miloš Šobajić, Petar Omčikus, Aleksandar Cvetković, Cile Marinković, Mrđan Bajić, Marina Abramović…




Autor izložbe je Jasmina Tutorov, muzejski savetnik a izložba je realizovana u saradnji sa "Radionicom duše". "Radionica duše" deluje kao mreža istoimenih galerija u Beogradu, Cirihu, Skoplju i Knjaževcu a koje uspešno vodi Momčilo Moša Todorović, galerista iz Beograda. Todorovićeva kolekcija slika izuzetno je bogata, vredna i značajna i obuhvata slike umetnika srpske i jugoslovenske umetnosti druge polovine dvadesetog veka. Momčilo Todorović je osnovao Galeriju Radionica duše u Beogradu u kojoj prezentuje dela najznačajnijih jugoslovenskih slikara iz svoje zbirke, priređuje izložbe značajnih umetnika sa domaće scene i onih koji žive i rade u velikim svetskim centrima.

Izložba će biti otvorena do kraja septembra 2010. godine.


 


Datum objavljivanja: 17.08.2010.