Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Od klasičnog do modernog, slikano akvarelom

U utorak 10. juna u 19 časova i 30 minuta, u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića u Valjevu, biće otvorena izložba akvarela poznatog crnogorskog umetnika Save Pavlovića pod nazivom "Od klasičnog do modernog, slikano akvarelom".


 


Otvaranje ove izložbe, zakazano za 17. maj 2014. godine, odloženo je zbog vanredne situacije u Srbiji izazvane velikim poplavnim talasom.  Sada će valjevski i srpski poštovaoci umetnosti moći  da uživaju u dvadeset i sedam radova nastalih u periodu od 2007. do 2013. godine, a umetnik će biti gost Internacionalnog umetničkog studija i grada Valjeva.

Savo Pavlović je rođen u Baru 1947. godine, a školovao se u Sarajevu, Beogradu i Rijeci. Član je Udruženja likovnih umetnika Crne Gore. Imao je veći broj samostalnih, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Pored umetnosti bavi se i pedagoškim radom.



Savo Pavlović, crnogorski slikar mediteranske širine i kolorita, koji nam, u svojim akvarelima strastveno otkriva mnoge neobelodanjene tajne ovog našeg zemnog prostora, bacajući pred nas neku školjku, neki kamen, neko divno i tajanstveno morsko biće uhvaćeno u mreže, neku bajkovitu plažu, mameći nas, da se ne zadržimo samo na prvom utisku, na prvom sloju lepote, nego da, u svojoj duši pronađemo stazu do suštine, do dna... Na taj i takav put mogu da nas povedu samo vrhunski umetnici, a Savo Pavlović jeste jedan od njih.

Potekao sa krša crnogorskog primorja, školujući se u Sarajevu, Beogradu i Rijeci, usavršavajući se u Rimu, Atini i Parizu, Savo Pavlović je u svojim delima znalački uklopio ono što je, kao dar sa neba i bogova dobio, i ono što je na svom putu, od svojih učitelja naučio, ali  pre svega, ostajući veran svom poreklu i svom moru.

Rezultati njegovog iskustva sticanog dugo su pred nama, na ovim njegovim slikama. Zaustavimo se pred njima, otvorimo srce i uživajmo: sve boje Mediterana su tu, samo za nas!


 



Datum objavljivanja: 04.06.2014.