Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Od Borhesa do Gabrijela Markesa

Institut Servantes u Beogradu svečano će otvoriti u četvrtak u 20.h prvu izložbu u novoj 2014. godini argentinskog fotografa Danijela Mordzinskog pod nazivom „Pogled u dušu hispanoameričke književnosti“.


 


Na izložbi će biti predstavljeno više od 60 portreta najznačajnijih pisaca na španskom jeziku poput Marija Vargas Ljose, Gabrijela Markesa, Hulija Kortasara, Karlosa Fuentesa, Luisa Sepulvede i mnogih drugih. Pre svečanog otvaranja u 18.00h biće organizovan razgovor između Silvije Monros Stojakovic, hispaniste, prevodioca i pisca i autora izložbe. Izložba će biti otvorena do 20. marta. Radno vreme galerije: 10.00-20.00h. Ulaz slobodan.



Danijel Mordzinski poznat je kao „fotograf pisaca“ s obzirom da je već trideset godina posvećen ambicioznom projektu „ljudskog atlasa“ španske i hispanoameričke književnosti. Zahvaljujući ličnim poznanstvima I velikom poštovanju prema piscima uspeo je da fotografiše najznačajnije pisce na španskom jeziku, od Borhesa do Gabrijela Markesa. Nobelovac Mario Vargas Ljosa je za njega rekao: „Malo je ljudi koji su izbliza pratili razvoj iberoameričke književnosti kao Danijel Mordzinski poslednjih tridesetak godina.“ Mario Vargas Ljosa smatra da autor izložbe ima toliko uspeha sa svojim fotografijama jer on „ne fotografiše pisce, već tumači, iz dubokog poštovanja  njihove ličnosti.“ Danijel Mordzinski ne ističe na fotografijama svoju darovitost, već se trudi da uhvati njihov karakter  dok sam nastoji da nestane iza svoje kamere. Zahvaljujući samo kameri, svetlosti i velikom poštovanju prema piscima uspeva da ih nagovori da mu poziraju u svakodnevnim situacijama, daleko od radnih soba gde pišu. Na taj način uspeva da nam približi njihove karaktere, želje, sumlje, strahove. Jednom rečju imamo retku priliku da „upoznamo“ velikane koji se obično kriju iza svojih knjiga. Tako je, na primer, fotografisao čuvenog Marija Vargas Ljosu na krevetu sa svećom kako piše, pokušavajući da oživi scenu iz detinjstva čuvenog nobelovca kada se krio od majke ispod kreveta da bi na miru satima čitao.



Danijel Mordzinski (Buenos Ajres, 1960) živi u Parizu od 1980. godine kada je započeo svoj projekat fotografisanja najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih knjiga o fotografiji i dugogodišnji dopisnik dnevnog lista El País. Mordzinski konstantno izlaže u najznačajnijim galerijama i muzejima u Latinskoj Americi, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Njegova dela čine sastavni deo najznačajnijih kolekcija savremene fotografije. Prvi portret jednog pisaca napravio je davne 1978. godine kada je fotografisao Borhesa.



Njegova izložba „Pogled u dušu hispanoameričke književnosti“ obuhvata fotografije srednjeg formata najznačajnijih imena književnosti na španskom jeziku (Horhe Luis Borhes, Hulio Kortasar, Luis Sepulveda, Karlos Fuentes, Mario Vargas Ljosa, Gabrijel Markes i drugi).



Izložba je već predstavljena u Atini, Mančesteru, Frankfurtu, Bremenu, Krakovu, Lisabonu, Londonu, Palermu i Rabatu. Nakon Beograda biće predstavljena u Bukureštu.


 



Datum objavljivanja: 21.01.2014.