Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Oči u oči sa španskim rediteljima

Beograd, 27. novembar – Institut Servantes u utorak u 19.00h predstavlja izložbu dokumentarnih fotografija pedeset najpoznatijih španskih reditelja autora Oskara Fernandesa Orenge.


 


Na izložbi ćemo imati priliku da vidimo portrete Pedra Almodovara, Bigasa Lune, Leona de Aranoe i brojnih drugih autora u čijim filmovima naša publika uživa. Zahvaljujući panoramskom formatu, crno-beloj tehnici i odličnom poznavanju reditelja Oskar Fernandes Orengo omogućiće nam da ih upoznamo lice u lice, u neformalnom okruženju. Izložbu će otvoriti autor Oskar Fernandes Orengo uz prisustvo direktora Instituta Servantes u Beogradu, g-dina Antonia Lasara Gosala. Ulaz slobodan. Izložba će biti otvorena do 15. januara.



Oskar Fernandes Orengo započeo je 2001. godine projekat kojim se bavi i dan danas. Želeo je da napravi fotografije, dokumentarne, lične, za buduće arhive najpoznatijih španskih reditelja. Tokom ovih deset godina slikao je više od 50 najvećih imena španske i svetske kinematografije čija lica obično ne poznajemo jer se nalaze iza kamere, ali zato odlično poznajemo njihove filmove. Oskar Fernades Orengo je pružio mogućnost rediteljima da sami izaberu mesto na kojem žele da se slikaju, daleko od radnog okruženja. Birali su veoma intimna mesta, pokazali su nam svoje domove, parkove u kojima vole da razmišljaju ili neka druga lična mesta. Autor nije retuširao fotografije, niti je menjao fokus originalnih crno-belih snimaka, a koristi nesvakidašnji panoramski format koji mu omogućava da portrete potpuno uklopi u kontekst, sa namerom da se na taj način sjedini specifičnost i jedinstvenost svakog sineaste i njegovo direktno okruženje.



Oskar Fernandes Orengo (San Sebastijan, 1971) završio je fotografiju na Univerzitetu u Katalunji. Od 1997. godine radio je reklame za Michellin, Deutche Bank, Opštinu Barcelone i mnoge druge. Pre deset godina započeo je projekat fotografisanja najpoznatijih reditelja Španije i Latinske Amerike. Njegova izložba obišla je već Berlin, Stokholm, Buenos Aires, Limu, Santjago de Čile, Brisel i mnoge druge gradove.

Pored ove izložbe realizovao je I izložbu “Svakodnevna scena” sa najpoznatijim španskim glumcima. Takođe, objavio je 2011. knjigu o najpoznatijim režiserima sa Filipina. Potpisao je kao direktor fotografije brojne filmove kao što su “La Mujer Sin Piano”, “Los pasos doble”, “Tasting Menu”…



U utorak, 27. novembra organizovaćemo obilazak galerije za opštu publiku, na španskom jeziku, sa autorom izložbe. Neophodna prijava na email: cenbel@cervantes.es . Ograničen broj mesta.


 



Datum objavljivanja: 22.11.2012.