Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Oaza Čačak Petre Majc

U Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović", u četvrtak 27. avgusta sa početkom u 20 sati biće otvorena izložba - prostorna instalacija "Oaza Čačak" austrijske umetnice Petre Majc. Izložba traje do 17. oktobra, 2009. fodine.

 


Instalacija je sačinjena od osamdeset sedam ručno rađenih palmi u čijoj su izradi učestvovale žene iz Čačka i Beča, kao i sama umetnica. Ideju oaze u instalaciji vizuelno podžavaju i ostali činioci njene prepoznatljivosti, kao što su pesak, voda ili kokosi. U postavci su zastupljene i slike Kejtlin MekDonou, mlade slikarke iz Bostona, kao i foto-dokumentacija rada anonomnih ljudi sa ostrva Lido (Venecija). 


Služeći se simboličkim jezikom umetnosti Petra Majc ovom instalacijom problematizuje fenomen zajednice, u prvom redu društvene, sa naglaskom na mogućnost njene samoodrživosti u političkom, socijalnom i kulturnom smislu, a u kontekstu aktuelnih tranzicionih prilika u zemljama jugoistočne Evrope. 


Izložbom dominira složena i višeznačna simbolika palme koja je, po rečima umetnice, sinonim za obećanu autonomiju, "srećnu" demokratiju, samoodrživost i slično, što kao umetnički pogled na novi ekonomski poredak pokazuje kako umetnik svojim sopstvenim simboličkim izrazom može itekako doprineti osvetljavanju i promišljanju aktuelnih pojava u  vremenskom i prostornom smislu. 


Petra Majc je rođena u Beču 1959. godine. Na univerzitetu u Beču je završila studije medicine (1987) i istorije umetnosti (1991), a u Hamburgu Akademiju likovne umetnosti Stanley Brouwn (1995). Više puta je samostalno izlagala, a u njenim umetničkim projektima uključueni su naučni, umetnički, ekološki i biološki aspekti, poput velikog projekta "Lady Musgrave Reef", ručno radenog koralnog grebena (Galerija Stadtpar, Krems, NO, Austrija, 2006; Nova galerija Grac, 2007). Živi radi u Beču. 


www.petramaitz.com


Portfolio Umetnička galerija Nadežda Petrović


 


 


Datum objavljivanja: 25.08.2009.