Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

O upotrebnoj vrednosti umetnosti

Izložba, predstavljanje umetničkih radova i diskusija: O upotrebnoj vrednosti umetnosti - umetničke radionice kao socijalna praksa. Kulturni centar REX, 7. i 8. decembar, 2009. godine.

 


U ponedeljak 7. decembra u 18h u Kulturnom centru REX će biti otvorena dvodnevna izložba koja omogućava pregled radova, predstavljajući fotografije, plakate, video i zvučne instalacije, nastale kao kolaborativni umetnicki radovi pozvanih umetnika. Umetnici i umetnice su razvili specifične umetničke pristupe dajući prostor za artikulaciju tema, želja i iskustava mladih Romkinja i Roma u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj.

U REX-u će nakon otvaranja 7. decembra u 18:30h radove predstaviti sledeće umetnice i umetnici: Ivan Basso, koji je radio sa mladima koji žive na ulicama Pariza, André Raatzsch i Emese Benkö, koji su razvili zvučnu skulpturu sa učenicima srednje škole u Berlinu, Ivan Šaćirović će predstaviti foto projekat Sibylle Hofter realizovan sa učenicima osnovne škole u Leskovcu i Saša Barbul, Sali Kadrijaj i Muha Blackstazy će govoriti o radu na filmu o raseljenim Romima iz naselja pored Gazele.


Nakon predstavljanja radova uslediće diskusija kojom će se učesnici i učesnice osvrnuti na pitanje koje je postavio Bertolt Brecht, a koje glasi: Na koji način se može sjediniti umetnička i pedagoško-didaktička praksa u kontekstu kritike savremenog društva? U diskusiji će pored pozvanih umetnika učestvovati i Rena Raedle, voditeljka programa. Moderator diskusije je Vladan Jeremić.


Predstavljene umetničke radionice su se održale u toku 2009. godine u okviru programa „Imagine! Interkulturalni dijalog i kreativna produkcija“. Organizator programa je Biro za kulturu i komunikaciju a program je podržan sredstvima Open Society Institute u okviru Dekade Roma. Različite radionice sa mladima Biro-a za kulturu i komunkaciju iz Beograda su ove godine podržane od strane Open Society Institute u okviru Dekade Roma, Švedskog instituta i Ministarstva kulture Republike Srbije.


Biografije umetnika i umetnica:

Ivan Baso je fotograf i filmski radnik koji živi i radi u Parizu. Njegov opus predstavlja istraživanje o različitim načinima na koje kulturne zajednice mogu uticati na jedan kosmopolitski grad poput Pariza. Njegove fotografije i video-radovi usredsređeni su na teme identiteta, zajednice, migracije i političkog delovanja manjina.


Andre Jeno Rač (rođen 1978. u Ilmenau) je umetnik koji živi i radi u Berlinu. Od 2008–10, studira Umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, tema: Umetnost i društvene grupe, fokus – Romi; Od 2007–11, Doktorske studije umetnosti na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti; Od 2006–7, istraživanje na Akademiji lepih umetnosti u Nirnbergu kod profesora Georga Vintera; Od 2001–6, studirao na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti. Kao romski umetnik učesnik je prvog Romskog paviljona: Izgubljeni raj na 52. Bijenalu 2007. godine u Veneciji.


Saša Barbul (Austrija/Srbija). Saša se rodio 1981. u Žablju. Godine 2000. završio je mašinsku školu, a 2001. upisao se na Pravni fakultet. Godine 2001. napisao je i režirao pozorišni komad „Romi nekad i sad“ koji se prvi put igrao 2006. godine, 8. aprila, na Dan Roma u Beču. Glumio je u predstvama „Futurromas“ Nikole Radina i „Discovering of Love“ Tine Lais u Beču. Trenutno radi na osnivanju pozorišta u Žablju u Vojvodini, radi u različitim medijima sa fokusom na video-radove.


Emeš Benko (rođena 1977, u Tirgu-Murešu, u Rumuniji), medijatorka u kulturi. Kao lingvistkinja i poznavalac velikog broja jezika ona eksperimentiše sa multilingvalnošću na lingvističkim i književnim projektima dovodeći ih u vezu sa umetničkim projektima. Njen rad usredsređen je na medijaciju i istraživanje jezika i književnosti mađarskih Roma Bojaša. Trenutno se bavi književnim tumačenjima čiji je cilj da posluže kao izvor za buduća umetnička razmišljanja, što će otpočeti na prvom interkulturalnom Bojaško-romskom forumu u Berlinu.


Štefan Kur je rođen 1. maja 1961. u Nirnbergu, živi i radi u Berlinu. Studirao je u Kaselu, kod prof. Georga Busmana i prof. Petera Paulusa. Redovno predaje na školskim projektima i drži radionice za animirani film. Radi kao umetnik, nastavnik umetnosti i gostujući predavač u Berlinu i inostranstvu.


Sibile Hofter, živi i radi u Berlinu, istražuje medije kao što su film, tekst, skulptura (za određenu lokaciju), instalacija (na javnom prostoru) i fotografija. Kustoskinja raznih projekata, suosnivačica biroa Schwimmer, začetnica agencije Schwimmer Image. Njeni radni procesi obično podrazumevaju opsežna istraživanja, neretko interkulturalnih oblasti.


Sali Kadrijaj je rođen 1987. godine u Brovini, Đakovica, Kosovo. Od 2002. godine živi i radi u Novom Beogradu. Učesnik je radne grupe i jedan od kamermana u filmu o raseljenim Romima.


Ivan Šaćirović je rođen 1986 u Leskovcu. Živi i radi u Leskovcu gde je angažovan na raznim projektima koji uključuju pozorišne aktivnosti u kontekstu društveno angažovanog pozorišta sa Romskom zajednicom u Leskovcu i radionica sa mladima. Prve umetničke projekte realizovao je u sklopu programa koje je organizova Centar za kulturu Stari Grad u Beogradu, početkom 2000-tih. Trenutno učestvuje i organizuje razne kulturne programe u Leskovcu i Južnoj Srbiji.


Muha Blackstazy je DJ i muzičar iz Novog Sada, Srbija. Rođen je 1976. godine kao Muhamed Eljšani (aka Muha Blackstazy). Preko 10 godina, Muha piše tekstove koji su veoma povezani sa svakodnevnim životom Roma, pretvarajući ih u hip-hop pesme. Prve profesionale snimke je objavio 2003. godine a Multiradio je objavio njegovu pesmu “Crni smo mi” a zatim i istoimeni album, koji je privukao veliku pažnju publike iz Srbije, zbog svoje poruke u borbi protiv rasne i etničke diskriminacije. Video klip pesme “Crni smo mi” je emitovan na TV B92 i na RTS-u.


http://birobeograd.info/


 


Datum objavljivanja: 05.12.2009.