Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

O Anđelu čuvaru Dragane Stanaćev Puače

U Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, na Gornjem gradu, u petak 7. avgusta 2009. godine u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba Dragane Stanaćev Puače, u okviru galerijske delatnosti JP "Beogradska tvrđava". Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 28. avgusta 2009. godine.

 


Ciklusa crteža iz 2009. godine "O Anđelu čuvaru" obuhvata radove na papiru u tehnici grafit, zlato,  akrilik, četka. Kroz motiv "zlatnog paviljona" i "staklenog perivoja" umetnica razmatra protok i trošnost vremena. Uzbudljiva lepota klepsidre i vreme izmereno u pomeranju njene sićušne unutrašnjosti početak su puta. Po rečima drevnog Apostola "sada kao u ogledalu, a sutra licem u lice" saznaje se, sagledava se, istina.


Dragana Stanaćev Puača je rođena  1957. u Beogradu. Studirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, diplomirala 1982. i magistrirala 1986. godine. Član ULUS-a od 1983. Od 1997. godine radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao asistent za predmet Crtanje i slikanje, a od 2005. godine u zvanju docenta. Izlagala samostalno i na više od stotinu grupnih izložbi, salona, bijenala, godišnjih izložbi ULUS-a, aukcijskih i dobrotvornih izložbi u zemlji i inostranstvu. Godine 1987. na predlog Muzeja savremene umetnosti učestvovala u radu XXII Internationale Malerwochen, Gratz. Godine 1988. na predlog Umetničkog saveta ULUS-a koristila atelje u Cite Internationale des Arts, Paris. Dobitnik dve studentske nagrade (1985. Nagrada kolonije mladih i 1986. Oktobarska nagrada grada Beograda), Otkupne nagrade Oktobarskog salona 1989. i Nagrade za crtež na izložbi Crtež i mala plastika, ULUS, UP "Cvijeta Zuzorić", Beograd 1992. Poslednjih deset godina bavi  se crtežom.


 


 


Datum objavljivanja: 03.08.2009.