Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

O 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014.

Razgovor o 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. Fundamentals - 100 godina modernosti, prdestavljanje Republike Srbije. Utorak, 23. decembar 2014. u 18 časova, Muzej primenjene umetnosti.


 


Učestvuju:



Članovi Stručnog Saveta / Žirija: Ljiljana Miletić Abramović; Igor Marić; Milan Đurić; Vladimir Milenković; Miroslava Petrović Balubdžić; Borislav Petrović



Članovi autorskog tima "Projekat 14-14": Marko Salapura; Zlatko Nikolić



Arhitekte: Zoran Lazović; Snežana Ristić; Aleksandar Bobić



Učesnici pratećeg programa Bijenala: Andrija Stojanović, Virdžinija Đeković,Vladimir Radinović



Moderator: Ivan Rašković, komesar



Ovogodišnje, tek završeno,14. Bijenale arhitekture u Veneciji 2014 (juni - novembar) kao najveća, najskuplja i jedna među najznačajnijim arhitektonskim izložbama u svetu, okupilo je 65 zemalja učesnica. Ocene o Bijenalu su različite, ali niko ne spori harizmatični uticaj Rem Kolhasa (Rem Koolhaas) umetničkog direktora 14. Bijenala arhitekture. Preovlađuje utisak da je ovogodišnje Bijenale imalo mnoge neočekivane trenutke kao i veoma širok i raspršen pregled istraživanja o tome šta je modernizam u arhitekturi bio.



Republiku Srbiju predstavljao je "Projekat 14-14" autorskog tima: Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Srđan Keča i Zlatko Nikolić. I naši predstavnici su, kao i većina učesnika nacionalnih paviljona, prihvatili Kolhasov izazov da ponovo razmotre arhitektonsku istoriju svojih zemalja. Svaka od tih pojedinačnih, lokalnih interpretacija istovremeno je i globalna, univerzalna metafora o sudbini modernog pokreta u arhitekturi.



Muzej primenjene umetnosti kao organizator, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i informisanja RS, organizuje ovaj završni razgovor o  predstavljanju  Srbije na 14. Bijenale arhitekture u Veneciji 2014, kao jedan vid evaluacije ovog događaja u najširem stručnom, kulturološkom i društvenom kontekstu.


 



Datum objavljivanja: 23.12.2014.