Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Novogodišnja ARTE aukcija

Četvrta po redu Arte aukcija održava se 15. 12. u galeriji Progres od 18h, a prethodi joj petodnevna (10. do 15.12) izložba radova gde će publika moći da se susretne sa delima nekih od najznačajnijih imena moderne i savremene umetničke scene.


 


U odnosu na prethodne, aukciju će obeležiti najveći broj radova do sada i cene dela koje su niže i do šest puta u odnosu na procenjene vrednosti.


Značajno mesto zauzeće dela Save Šumanovića, Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, a povezanost domaćih i evropskih umetničkih tokova biće prikazana i kroz fantastičan svet Dada Đurića. Živopisan fantastični svet koji obitava na Dadinim slikama počeo je da nastaje još u ranim godinama umetnikovog formiranja, kada je, u klimi koja se stvarala oko ranog jezgra Mediale, slikao motive koji će predstavljati uporište i za njegove kasnije radove nastale u Francuskoj. 


Jedan od tih ranih radova je slika Lux, za koja je nastala 1957. godine i jedan je od prvih Dadinih radova prodatih u Parizu od strane Daniela Kordije poznatom američkom atašu za kulturu u Francuskoj, Dartei Spejer. 


Obezličeno i gotovo bezoblično biće, koje je antropomorfno tek utoliko što ga pojedine topografske karakteristike (među njima i posebno naglašen reproduktivni organ), vezuju za čovečiji oblik, svojim monumentalnim dimenzijama zauzima gotovo celu površinu platna. Slične kreature će se prepoznati i na brojnim kasnijim radovima Dada Đurića – rastočene i pretvorene u utvare koje obitavaju u košmarnim prizorima njegovog slikarstva. Ova natprirodna bića plod su imaginacije nesagledivih razmera, kojoj početke možemo tražiti upravo u ranim radovima poput slike Lux. 


Istaknuto mesto na aukciji Arte galerije zauzima delo Ivana Tabakovića čija je snažna imaginacija predstavljala izvorište za mnoge neobičnosti i izuzetnosti u njegovom radu. Rad Tabakovića, „Satanizam“, nastao je u prelomnim godinama umetnikovog života, u fazi između groteski koje je umetnik slikao kao član grupe Zemlja, i njegovog kasnijeg posvećivanja temama pejzaža i intimističkih enterijera. Na slici možemo da vidimo predikaonicu sa koje poneseno propoveda čovekoliko biće koje u ruci drži trozubac, i koje može predstavljati samog Satanu, ili viziju Satane koja se pojavljuje u toku ostrašćene propovedi. Satanizam predstavlja košmarnu viziju, koja može biti alegorijski prikaz, ali, imajući u vidu Tabakovićevu još uvek čvrstu vezanost za program grupe „Zemlja“ kojoj je pripadao u vreme nastanka slike, može predstavljati i vrstu satiričnog političkog komentara. 


Vrlo autentičan opus Bore Iljovskog, koji je decenijama prepoznatljiv u slikanju motiva pravilnih geometrijskih formi obojenih čistim intenzivnim bojama i raspoređenih poput lavirinta na plohi platna, na aukciji je predstavljen delom Prisutna iz 1992. godine, koje pripada seriji od nekoliko slika vertikalnog formata na kojima su pravilne geometrijske forme obojene čistim intenzivnim bojama i na površini platna raspoređene poput lavirinta.


Savremena umetnička scena na našim prostorima na Novogodišnjoj aukciji Arte galerije takođe zauzima značajno mesto i biće predstavljena delima Živka Grozdanića Gere sa radom Velika tajna Marine Abramović, Mrđana Bajića, Srđana Đileta Markovića, Milete Prodanovića, Dušana Otaševića, Zdravka Joksmovića i mnogih drugih. 


Pogledajte lotove online ili prelistajte katalog


 



Datum objavljivanja: 06.12.2011.