Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Novi Folklor

Izložba okuplja oko 30 umetnika i dizajnera koji koristeći bogatstvo kulturne baštine kroz proces proučavanja i u saradnji sa zanatlijama, etnolozima i istoričarima umetnosti kreiraju savremena rešenja predmeta i proizvoda iz oblasti primenjene umetnosti, dizajna.


 


Novi Folklor

24 – 31. maj, KC Grad



Stari zanati

Večna inspiracija

Izložba okuplja oko 30 umetnika i dizajnera koji koristeći bogatstvo kulturne baštine kroz proces proučavanja i u saradnji sa zanatlijama, etnolozima i istoričarima umetnosti kreiraju savremena rešenja predmeta i proizvoda iz oblasti primenjene umetnosti, dizajna, kozmetike i ishrane.

Ideja ovog projekta je promocija pojedinca kao kreativnog stvaraoca. Bogatstvo narodne umetnosti kombinovano sa veštinama zanatstva, upotrebnim vrednostima, novim materijalima i modernim idejama karakteristike su ovog projekta. Među predmetima koji će se naći na izložbi su komadi garderobe inspirisane nošnjom ili posebnim tehnikama veza i dekoracije,  ručno rađena obuća, nakit, torbe, prototipovi dizajna keramičkih pločica, tapeta, posteljine i još mnogo toga. 


Među brojnim učesnicima su Dragana Malbaša, Ivana Čemerikić, Miloš Sarić, Jecka I Mile Galić, Sara Golić  i Mihalea Jager, Dragan Mrdja, Šarlo, Mane Radmanović, Mina Ilić,  TKV, Super Timor, Vedrana Petrovska, Snežaa Krejić, Nina Ivanović, Dejana Momčilović, Vesna Kracanović, Zvezdana Stojmirović, Aleksandra Stratimirović, Tina Bukmirović, Nataša Manov,  Tim Barton, Milica Marinković, Filip Bojović,  Valentina Obradović, Jelena Stevanović, Fini Mafini, Babbitty Rabbitty, Jelena Petrović, Šivaća Mašinerija, Aleksandar Zograf i Gordana Basta, Milica Popović, Isidora Nikolić.



Tema je veoma inspirativna i pruža velike mogućnosti na polju kreiranja, istraživanja, razvijanja niza proizvoda, promocije domaćeg dizajna, pa je izložba Novi Folklor prvi u nizu sličnih događaja koje Kulturni centar Grad planira. Izložba je koncipirana kao putujuća a u planu je da se projekat radi kao internacionalni i na godisnjem nivou.

Grafički identitet izložbe je uradila Monika Lang.



Autor izložbe Ljudmila Stratimirović – umetnički direktor kulturnog centra Grad - Beograd


 



Datum objavljivanja: 16.05.2012.