Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Novi članovi SULUV-a

U ponedeljak, 1. februara, 2010. godine u 19 časova u Galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, otvara se izložba radova novih članova udruženja: Bojane Knežević, Milice Škrbić i Milete Poštića. Izložba traje do 13. februara.

 


Izložba novih članova SULUV-a




Izložba novih članova Saveza Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine održava se po 26. put i ove godine je prvi put da nove članove bira umetnički savet koji nije sastavljen od članova SULUV-a. Iako je tokom poslednjih decenija udruživanje umetnika predstavljalo nepopularnu opciju, uočava se nova energija na umetničkoj sceni u Novom Sadu i Vojvodini sa generacijom umetnika/ca koja sebe ne vidi u eskapizmu i zatvorenosti već u saradnji i zajedničkom nastupu kako prema široj javnosti tako i prema političkim strukturama. Od pasivnog udruženja koje sadržava primese realsocijalističkog miljea, SULUV ima kapacitet da preraste u značajnog činioca na kulturnoj mapi Vojvodine i da programski i sistemski doprinese kako jačanju umetničke scene tako i komunikaciji savremene umetničke produkcije sa društvom. U situaciji kada se savremena kritička i umetnička scena povlače pred sve jačim pritiscima konzumerizma i industrije zabave, stvaranje novih i razvijanje postojećih udruženja i prostora može da ponudi alternativu i povrati interes kako stvaralaca tako i publike. Evidentno je da kulturna i umetnička scena neće ostati ravnodušna prema izraženim barijerama i problemima sa kojima je suočen značajan broj organizacija i udruženja u kulturi (između ostalih i SULUV).


Bojana Knežević, Milica Škrbić i Mileta Poštić su svojom umetničkom praksom koja se okreće od estetskog ka savremenom društvenom kontekstu, odnosno estetsko razmatra kao diskurzivni učinak struktura društvene moći, politike, istorije, teorije, ispunili kriterijume za primanje novih članova SULUV-a. Izložba selekcije radova novoprimljenih članova SULUV-a je prilika da se šira javnost upozna sa njihovom praksom kao i da se motivišu umetnici/ce da se uključe u rad SULUV-a, i da se za svoja prava i položaj bore udruženi.




Umetnički savet SULUV-a


 


Datum objavljivanja: 29.01.2010.