Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nove tehnologije

U ponedeljak, 22. februara, 2010. godine u 19 časova u Galeriji Remont (Trg Republike), otvara se izložba, "Porodica bistrih potoka - Nove tehnologije". Izložbu otvara profesor Kosta Bogdanović.

 


"Ne znam kakav će biti Treći svetski rat, ali četvrti će sigurno biti lukom i strelom." A. Ajnštajn




Izložba "Nove tehnologije" skup je novih tendencija koje nadilaze postojeće, konvencionalne termine i zanos civilizacije zahuktale ka progresu bez napretka. Mada sve pomalo deluje paradoksalno i ironično, ova izložba i teži ironijskom procesu borbe protiv naviknutih tehnologija koje su ophrvale čovekom i učinile ga usamljenim. Usamljenost, ovaj vek nas još u tome ne demantuje, postaje najveći ljudski poraz. Zbog toga, ova izložba u sebi sadrži smenu sajber kulture, koja je sada na vrhuncu, sa novim predlozima povratka elementarnoj kulturi. Umetnost danas, više nego ikada, ima juridističku ulogu da se pobuni i naznači moguća nova civilizacijska praskozorja i spasi čoveka. A čovek ima dužnost da spasi umetnost.

Za razliku od prethodnih izložbi Porodice bistrih potoka, koje su bile posvećene poetici materijala i oblicima ispunjenim filozofijom zemlje, ova izložba spada u društvene predloge razmišljanja o prezentu čovečanstva, o futuri počovečene epohe, pa možda i dolasku nekog iskrenijeg poetskog doba. Više nego ikada nužan nam je povratak sebi, autorstvu, autentičnosti i čistoti početnosti – kako veli Sioran.


Božidar Mandić




Izložba traje do 12. marta, 2010. godine


 


Portfolio Remont


 


Datum objavljivanja: 19.02.2010.