Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nove tehnologija

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva u periodu od 20. - 30. decembra, 2011. godine , održava se izložba "Nove tehnologije, AUTONOMIJA, Institut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon". Otvaranje izložbe: 20.12. u 19 časova.


 


Autonomija




Autonomija je projekat koji istražuje lokalne i globalne aspekte delimične i potpune mašinske autonomije. Izložba, kao deo projekta, predstavlja neke primere poluatonomnih i autonomnih robotskih, hardverskih i softverskih modela koji jesu ili će imati značajan uticaj na društvo, mikro i makro politike, kulturu i ekonomiju. Iako tema autonomije mašina nije deo društvenog mejnstrima, ona istorijski ima svoje mesto u različitim utopijskim i distopijskim scenarijima. Kako robotski sistemi sve više postaju deo vojno-industrijskih kompleksa i paralelno sa tim utiču na civilnu ekonomiju mnogih zemalja, pređašnje naučnofantastične projekcije vezane uglavnom za uski krug naučnika ili žanr naučne fantastike se moraju preispitati, obzirom na realnost današnjeg nivoa razvoja poluautonomnih i autonomnih mašina. 


Nove tehnologije

Projekat Nove tehnologije pokrenut je 2007. godine od strane Dragana Jelenkovića sa idejom da se publici prikaže aktuelni trenutak u domaćoj i svetskoj sceni kada su u pitanju umetničke prakse u kojima se primena novih tehnologija koristi kao sredstvo izražavanja. Ovogodišnju izložbu priređuje Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon.



Institut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon

Napon je neprofitna organizacija koja istražuje savremena polja umetnosti novih tehnologija i novih formi društvene i kulturne prakse. Napon je platforma za nove modele saradnje zasnovanom na interdisciplinarnom i mrežnom principu. Cilj Instituta je da doprinese stvaranju novih polja savremene umetnosti i kulture koje su direktno vezane za ubrzani tehnološki razvoj. Ta umetnička praksa danas ima za cilj humanizaciju ovog tehnološkog razvoja i sveobuhvatnu upotrebu u savremenom društvu.


 



Datum objavljivanja: 16.12.2011.