Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nove slike Beograda 2000 - 2010

U Kulturnom centru Beograda, u Galeriji ARTGET, Trg Republike 5/I
u petak, 14. januara u 19 sati bice otvorena izložba "Nove slike Beograda 2000 – 2010". Izložba traje do 9. februara.

 


U galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda, od 14. januara do 9. februara 2011. biće predstavljena izlozžba Nove slike Beograda 2000 – 2011, prema zamisli Gorana Malića, na kojoj će biti prikazano pedeset fotografija deset srpskih fotografa različitih generacija i poetika (od Mirka Lovrića (1935) i Dragana Mirkovića (1946), preko Aleksandra Kelića (1964), Alekse M. Trbovića (1966), do najmlađih  Milene Anđele Mišić (1982) i Sanje Knežević (1984).


Izložba je premijerno prikazana na Mesecu fotografije u Bratislavi u novembru 2010, a beogradska publika će imati priliku da vidi, do sad pretežno, neizlagane fotografije čije su teme Beograd i njegovi žitelji. Namera autora je da, birajući jednu temu kao povod za izražavanje zajedničkih utisaka pokaže estetske osobenosti različitih autorskih rukopisa u mediju fotografije. Tema je samo bila povod da izabrani autori, uprkos licnim razlikama u gledanju na grad, svoje senzibilitete pretoče u mozaik zajedničkih utisaka koji smo, shodno bliskom vremenu njegovog nastanka, nazvali – Nove beogradske slike, kaže Malić.




Obično se kaže da su stariji umetnici tradicionalni, a mlađi progresivni. Ovaj izbor pokazuje da to ne mora biti tako. Shodno svojim ranijim opredeljenjima, u kojima je uvek bio na liniji avangarde, Mirko Lovrić i ovoga puta istražuje likovne fenomene: distorzije, iznenadna skraćenja oblika i prelamanja svetlosti. Dragan Mirković je obuzet suprotnostima gradskog života. Branislav Strugar je poznat kao strpljivi beležnik lepih ambijenata i zavodljivih svetlosti. Fadil Šarki crno-belom slikom veŠto beleži neobične prizore skrivenih gradskih mesta. Osobina Zorana Đorđevića  je svedenost i usmerenost na osnovne osobine motiva. Izrazito zainteresovan za dramatiku crno-bele fotografije, Aleksandar Kelić se priklanja različitim temama od kojih su mnoge vezane za spomeničko nasleđe, etnologiju, katkad i folklor. Aleksa M. Trbović je sklon ispitivanju socijalnih fenomena: predprazničnog ukrašavanja kuća, uličnih prizora, tetovaža, motociklista, bliznakinja... a fotografiše i spomeničku dekoraciju arhitekture Beograda. Ivan Stanić vidi Beograd kao raznovrstan spoj arhitekture i ambijenta urbanog življenja. Izrazito reportažni fotograf Milena Anđela Mišić ulazi u ulične događaje, grad vidi kao kotao u kome se uvek nešto kuva (vatrogasne intervencije, sportska takmičenja, ulični problemi...). Sa reporterskim nervom i Sanja Kneževic ispituje strukturu grada u njegovim različitim slojevima, koristeći sumračno ili predvečernje nebo, rasutu svetlost, dramu oblaka, atmosferu gradskih simbola, dvokrilni aviončić nalik na komarca, pa pokret, skok...

 

 

Izložba će biti otvorena do 9. februara 2011. godine.

Radno vreme galerije od 11 do 21h. Galerija ne radi ponedeljkom.


www.kcb.org..rs


 


Datum objavljivanja: 12.01.2011.