Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nova nemačka arhitektura

Izložba: "Veze sa inostranstvom. Mladi arhitekti iz Nemačke", otvara se u ponedeljak, 15. juna u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1. Izložba traje do 12. jula, 2013. godine.


 


Rekonstrukcija naselja u Nju Orleansu posle uragana "Katrina"; regeneracija gradskih četvrti koje je potrebno sanirati u rumunskoj oblasti Transilvaniji; kuća nalik šatoru od neobičnog materijala u Santjago de Čileu ili moderan nacionalni park sa muzejskim baštama u kineskom Liangzhu: na prvi pomen teme su koje bude globalno medijsko interesovanje za spektakularno i zavređuju tretman kulta "Zvezde" u arhitektonskom svetu; nasuprod ovome izložba : "Veze sa inostranstvom. Mladi arhitekti iz Nemačke" predstavlja inovativne arhitektonske projekte koji se predstavljaju bez šou - efekta samosvesno i pragmatično a pritom su potpuno prilagođeni lokacijama za koje su i stvoreni.


Ovi primeri ilustruju čitavu paletu različitih kompetencija eksplicitno mlade generacije arhitekata. Oni pokazuju kako se mlade arhitekte nose sa problemima gradnje pri zatečenom stanju u stranoj zemlji, kako ga na različite načine koriste i dopunjuju, stvarajući nešto novo pod neobičnim uslovima. Aktuelnim zadacima pristupa se na veoma pažljiv način, pri čemu je fokus usmeren na budućnost, održivost i nove tehnologije.


Kustoskinja Romana Šnajder vodiće zainteresovane posetioce kroz izložbu i odgovaraće na njihova pitanja - na engleskom jeziku. Izložbu realizuje Institut za veze sa inostranstvom (ifa), Štutgart u saradnji sa Saveznom komorom arhitekata, Berlin (BAK).


 



Datum objavljivanja: 02.07.2013.