Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

NOVA KOLEKCIJA

Izložbe projekta NOVA KOLEKCIJA biće svečano otvorene 4. oktobra sa početkom u 19h u galeriji U10 u ulici Kosovke devojke 3. Šest zasebnih izložbenih koncepata u okviru projekta, publika će imati prilike da poseti do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu.

 



 


Nova kolekcija PLAYGROUND (Umetnički prostor U10, Kosovke devojke 3), Plodovi gnevnih/Lotos (Inex galerija, Višnjička 76), Možda smo rođeni u pogrešno vreme, Ne mogu da pričam o tome, <2,4% (Studio u Kraljevića Marka 8) i Vazduh kao celina (Studio u Crnogorskoj 5). Vodič kroz izložbe je u prilogu.



Edukativno-produkcijski projekat NOVA KOLEKCIJA, namenjen studentima umetnosti i istorije umetnosti iz Beograda i Novog Sada, odvijao se u nekoliko dinamičnih faza u protekloj godini. Projekat je okupio oko 120 studenata umetnosti i istorije umetnosti oko pitanja: kakve su posledice situacije u kojoj neke od najreferentnijih institucija za umetničko stvaralaštvo, poput Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, zbog rekonstrukcije ne rade punim kapacitetom i njihove kolekcije su u potpunosti nedostupne javnosti već duži niz godina. Studenti su učestvovali u seriji predavanja, a potom je 37 studenata umetnosti koncipiralo i realizovalo 30 radova uz pomoć mentora, umetnika i pedagoga: Žolta Kovača, Miloša Tomića, Ljubomira Vučinića, Olivere Parlić, Anice Vučetić i Radoša Antonijevića. Ono što povezuje radove je direktno promišljane i kritika uslova umetničke produkcije i obrazovanja u Srbiji, a oni su organski pronašli svoje mesto u okviru jedne od šest izložbenih celina NOVE KOLEKCIJE. Izložbe je konceptualizovala grupa studenata istorije umetnosti uz podršku mentorke - nezavisne kustoskinje Maje Ćirić.



Koncepti i umetnički radovi nastali u toku NOVE KOLEKCIJE ne pretenduju da postanu deo kolekcije neke institucije, već služe kao dokument u vremenu koji svedoči o razmišljanjima, pozicijama i zaključcima jedne nove generacije umetnika i kustosa. Pored jedinstvenog iskustva realnih uslova umetničke produkcije, koncipiranja izložbe i izlaganja, jedan od najbitnijih aspekata NOVE KOLEKCIJE je umrežavanje studenata, budućih nosilaca umetničke scene.



NOVU KOLEKCIJU oragnizuje NUA Treći Beograd u saradnji sa Goethe-Institutom u Beogradu,  uz podršku U10, Inex galerije, Asocijacije Urbani inkubator i Ministarstva kulture i informisanja.



Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate koordinatora na projektu Sandru Stojanović putem broja telefona: 0644247767 ili putem e-mail adrese: treci.beograd@gmail.com



Više informacija o izložbi i projektu, dostupno je na vebsajtu, Tumblr i Facebook page


 



Datum objavljivanja: 07.10.2014.