Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nova izložba u Novoj galeriji

U prostoru Nove galerija, Andrićev venac broj 6, 18. februara u 19 časova otvara se izložba radova Aleksandra Dimitrijevića i Branislava Nikolića i trajaće do 18. marta 2010. Kurator izložbe Saša Janjić

 


Izložbom radova ova dva mlada umetnika organizatori žele da promovišu i podrže nove, imaginativne prakse u savremenom slikarstvu koje pokazuju da tradicionalni postupci u stvaranju slika nisu mrtvi, već da su vrlo "uposleni" u  razbijanju postojećih granica, postajući nešto drugo, novo i zanimljivo.


Branislav Nikolić Rođen 1970. godine u Šapcu. 1996. godine diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku slikarstva. 2001. godine magistrirao na postdiplomskim studijama na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija. 2002. godine magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član ULUSa od 1995. godine. Član internacionalne umetničke grupe New Remote (www.newremote.net) i nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv. Od 2002. godine selektor Jalovičke likovne kolonije (www.jalovik.net). Bavi se slikarstvom, skulpturom i dizajnom.


"Neko je nekad rekao da su uspomene ne ono što smo doživeli, već ono čega se sećamo. Isto se može reći i za doživljaj realnosti. Branislav Nikolić se u svom radu ne oslanja na uspomene ili na nešto što je doživeo. Njegovo polazište su realni predmeti koje sakuplja, beleži i modifukuje. To su svakodnevni predmeti koji se izdvajanjem i izmeštanjem iz svog uobičajenog konteksta pretvaraju u estetske predmete. Slike Branislava Nikolića kreću se na tragu pop art istraživanja industrijskih proizvoda sa kojima je umetnik u konstantnoj ambivalentnoj igri.", Sasa Janjić, kustos.


Aleksandar Dimitrijević je rođen 1977. u Užicu, živi i radi u Užicu.

2004. godine Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu u klasi Prof. Milana Blanuše

2010. završava Postdiplomske studije/ smer: crtanje u klasi Prof. Milana Staševića na istoj Akademiji.


"Na mojim slikama najčešće su (tablić, ne ljuti se čoveče, ix-ox...) vertikalni nizovi brojevai tabli, podvučenih linija i zbirova ispisanih u žaru igre brzim, ali jasnim potezima. Ti elementi su beleške na papirima na kojima su zabeleženi porazi, pobede ili nerešene partije (beleške sakupljam od ljudi koji igraju društvene igre). Ove snažne grafičke elemente prenosim na platna ili papire (kartone) bele, crvene, žute, oker... boje, uveličavam pojedine segmente, ispisujem ih ili ugrebavam na naneseni bojeni sloj. Na taj način stvaram dinamične slike jakih grafičkih vrednosti, koje se međutim, mogu čitati i kroz simboliku tumačenja, borba za pobedu, prestiž što važi i u drugim oblastima svakodnevnog života."


 


Datum objavljivanja: 16.02.2010.