Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nina Todorović: Life’s a Glitch

Beo_Project od 13 - 26. maja predstavlja umetnicu Ninu Todorović i premijerno izlaganje projekta LIFE’S A GLITCH, serija fotografija, digitalna štampa, databending, 2016.

 



 


Po definiciji, glič (glitch)  je kvar ili kratkotrajna, prolazna greška u sistemu, koja se obično sama popravlja i zato ju je teško uočiti i otkloniti.



Pojam greške ili kvara na umetničkom polju, shvaćen kao estetska modifikacija, koji sledi eksperiment ili slučajno otkriće, obuhvata decenije umetničke prakse. Poznati umetnici, kao što je npr. Džekson Polok (Jackson Pollock)su postali slavni po integrisanju rizika i slučajnosti u svom radu. Za apstraktne ekspresioniste, napuštanje kontrole podrazumevalo je akciju koja je njihove slike oživljavala, usađujći im trajnu energiju.



Izgleda da je najnoviji rad Nine Todorović inspirisan upravo ovim principom. Razvijan tokom boravka u umetničkoj rezidenciji u Gracu (Austrija), projekat je na značajan način istraživao ovaj fenomen, osvrćući se na njegovu poetiku, crpeći inspiraciju iz gradskih mapa, iz starih arhiva, iz memorije i duha ovog specifičnog mesta.



Jedan „glič-dan“, poremećaj u dobro utvrđenoj, svakodnevnoj rutini, jedna modifikacija sećanja, su proizveli niz digitalnih radova koji istražuju istorijske trenutke izvan uobičajenog konteksta.



Kroz proces izvrtanja i dekonstrukcije memorije, umetnica je učinila varljivom jednu važnu strukturu, kao što je istorijsko sećanje, iskazujući sumnju u istinitost samog postojanja.



Život na Zemlji može se posmatrati kao tehnički problem, "greška" u programiranju Prirode. Politički odnosi moći, potonji ratovi, razaranja, rušenje gradova i kulturnog nasleđa, izgnanstvo, migracije, sve se može

posmatrati kao tehnički problem.



Scene su namerno prepoznatljive, nisu u potpunosti izmenjene, da bi ukazivale na mogućnost, upravo te energije, koju su želeli ekspresionisti.





Nina Todorović - Rodjena u Beogradu, 1973. godine. Diplomirala 1999. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2000. član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika. 2002. završila magistarske studije. 2014. završlia Doktorske umetničke studije, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1995. godine aktivno izlaže, a do sada imala 40 samostalnih i učestvovala na preko 200 grupnih izložbi, kao i brojnim likovnim kolonijama, radionicama, umetničkim rezidencijama i web projektima, u zemlji i inostranstvu.



Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada. Radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i kolekcijama.





Primarni fokus rada Nine Todorović zasnovan je na vizuelnom istraživanju arhitekture. Ne samo u prostornom smislu, već pre svega u odnosu na percepciju metafizičkih aspekata usamljenosti i otudjenosti koje gradovi nude.



Njen rad teži apstraktnom, baziran je na izmenama određenih delova arhitektonske strukture, modifikujući ih različitim tehnikama, koje se protežu u rasponu od upotrebe uljanih boja, preko ambijentalnih instalacija pa sve do digitalne manipulacije slikom, kao i kroz  najnovije radove iskustvenog mapiranja gradova, povezane sa psihogeografijom i glič umetnošću (glitch art).





www.ninatodorovic.com



www.architectureofmemory.com



www.ninatodorovic.blogspot.com


 



Datum objavljivanja: 09.05.2016.