Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nina Radoičić: Avganistanke

U četvrtak 19. jula sa početkom u 20.30h, otvara se samostalna izložba slika Nine Radoičić pod nazivom Avganistanke. Ovom izložbom, galerija "U Podrumu", nastavlja saradnju sa ustanovom kulture - Prodajnom galerijom Beograd.

 


Deo ciklusa Avganistanke prvi put je izlagan u Galeriji Kolarčeve zadužbine, početkom 2011. godine. Umetnički Savet Galerije, akademskoj slikarki Nini Radoičić dodelio je Godišnju nagradu Galerije Zadužbine Ilije M. Kolarca za izložbu. Galerija "U Podrumu" predstaviće i radove koji na prethodnoj izložbi nisu bili izloženi, a čine značajan deo ciklusa. Ovom izložbom objedinjuje se tema kojom se Nina Radoičić kontinuirano bavi poslednjih nekoliko godina.

 



Nina Radoičić (1973), slikarka iz Beograda diplomirala je na Akademiji Lepih Umetnosti, odsek slikarstvo, u klasi prof. Dušana Otaševića. Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama i uzela učešće u radu više kolonija. Član ULUS-a postala je ove godine.


Osnovna tema ciklusa slika Avganistanke, je ljudski lik – portreti žena koji nastaju snažnim stvaralačkim podsticajem Nine Radoičić. Sam naziv izložbe Avganistanke ukazuje na specifično podneblje iz kojeg potiču likovi, dok žene sa slika predstavljaju paradigmu opšte socijalne situacije i položaja žene u savremenom svetu. Nina Radoičić prikazujući osobe na slikama istražuje granične, najvitalnije disciplinarne mogućnosti portreta, kao i sam plastični sklop lica i njegove duhovnosti. Ona ne polazi od empirijski konkretnog lika, ovde je lice žene samo simbol, primarna fascinacija koja otvara nove prostore za istraživanje onog skrivenog.



"Dramatična poruka ovih portreta iskazana je originalnim slikarskim jezikom, snažnim i sigurnim potezom kičice i prigušenim koloritom. Likovi žena su smešteni u nedefinisani prostor, obasjani difuznom svetlošću, koja im daje metafizičku dimenziju srednjevekovnih ikona. Slike Nine Radoičić nose snažan, autentičan autorski pečat."



(Iz teksta kataloga: Tatjana Nikolić, istoričarka umetnosti)


 


Datum objavljivanja: 12.07.2012.