Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nina Ivanović dobitnica Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković

Laureatkinja Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković – Nina Ivanović, predstaviće nam se samostalnom izložbom crteža žicom u gornjem nivou prostora Galerije Haos. Izložbu Nine Ivanović otvara 22. decembra (utorak) akademik Vladimir Veličković u 20 h.


 


U donjem delu galerijskog prostora predstavićemo radove četiri pohvaljena kandidata među onima koji su prošle godine konkurisali, a to su: Vladimir Sekulić, Milan Antić, Predrag  Đukić i Goran Vitanović. 



Nina Ivanović rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Izlagala i učestvovala na više grupnih izložbi, festivala, internacionalnih radionica i letnjih škola u zemlji i inostranstvu. Bila je član i izlagač u okviru organizacije nKA-ICA (Nezavisna kulturna asocijacija) tokom 2006 – 2010. godine, a od 2012.  sa još šest kolega osniva i vodi Umetnički prostor U10. Do sada je imala dve samostalne izložbe tokom 2012. godine, Elementi stvarnosti u Umetničkom prostoru U10 i Novi čovek Singidunuma u Barutani na Kalemegdanskoj tvrđavi, Beograd. Dva puta je nagrađivana za crtež - 2009. godine nagrada za crtež FLU, i 2014. god. prvom nagradom iz Fondacije Vladimir Veličković. Tokom tri meseca 2013/14. godine bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji. Živi i radi u Beogradu.



Tekst za ovu postavku sačinio je Velimir Popović koji, između ostaloga, kaže: ...Specifičnost serije Nininih radova o kojima je reč, sadržana je u mogućnosti da se serija shvati kao niz. Sa druge strane, odnosi između materijala kao takvog i materijalnosti samih radova, odvija se unutar ili “kroz” arhitektoniku poteza koja je u Nininom opusu shvaćena kao vrsta tkanja. Na taj način, nizu zglobljenih poteza otvara se pitanje tkanja, kojima se kompoziciono-tehnički elementi spajaju sa poetičkim...



Izložbu Nine Ivanović otvara 22. decembra (utorak) akademik Vladimir Veličković u 20 h.



Konferencija za štampu i razgovor sa autorkom izložbe i profesorom Veličkovićem održaće se u ponedeljak, 21. decembra u 12 sati, kada će žiri u sastavu: akademici Dušan Otašević i V.Veličković, dr Irina Subotić, vajar Mrđan Bajić i istoričarka umetnosti Borka Božović, objaviti imena novog laureata i pohvaljenih za 2015. godinu.


 



Datum objavljivanja: 09.12.2015.