Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Radosavljević: Endless Night

16. oktobra u 19h u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba slika Nikole Radosavljevića pod nazivom, " Endless Night". Izložba traje do 25. oktobra, 2015. godine.


 

 


„An artist should look at the symbols of hiswork for the signs of different deats scenarios.“



M.A.



Mogućnost da se svet sagleda sa svih strana, i onjemu dostupne informacije iskoriste na sve načine, ostavila nas je uskraćenim za jedan bitan segment iste te slike, od koga smo zavisni, i kome ipak, nešto, dugujemo. Spontano građen odnos na relaciji sila- efekat, dostiže svoj vrhunacu onim momentima kada se strah u čoveka usađuje samo zato što ne razume snagu i potencijal prirode sa kojom već dugo ne sarađuje. Sumnja u njeno samostalno delovanje, i pokušaj da se i ona sama podredi, rezultira tenzijom specifične forme: naboj koji se akumulira unutar debelih kora svesno oponira bilo kakvo delovanje koje bi ga moglo izmeniti. Ovde se postavlja odnos od presudnog značaja-pulsirajuća tačka postojanja ne nalazi se više u nama, niti negde oko nas.  Epicentar energetskog polja tačno je na pola puta u prostoru između čoveka koji ni svoje postojanje više ne prepoznaje, i stamene slike nemog pejzaža koji na postavljena pitanja ne želi više da odgovori.



Strašna je ta slika o otuđenosti; osećaj samoće podstaknut je da napreduje i mahom obgrli sve što se moglo pokrenuti. Statika postaje uslov za opstanak, jer ako se dalje napreduje, jaz je sve veći. Suštinski, pomeren fokus sa jako važnog na banalno rezultira paralelnim strujama koje bi morale da sarađuju. A neće.



Opus pod nazivom „ Endless Night“ bavi se paradoksom dve vrste prirode. Jedna je ona koja je oko nas, i koja nas gradi ili uslovljava. Njeno delovanje menja se na dnevnom nivou, i vrednosti koje nosi sa sobom su dosta dugo utemeljene, i čiste. Postojanje kao takvo, u njojslavi život, i sa sobom donosi moć obnavljanja, preporoda i potencijal za napredak. Događaj kao pojam u ovom segmentu opusa ima za zadatak da opomene ili pretpostavi, da ukaže na ono što je budućnost za nas ili da usmeri ka čistini mišljenja u kojoj se susreću čiste energije, neometano akumulirane kao dinamične vizuelne sile. Druga priroda je unutrašnja priroda čoveka, indivudalna i nemoćna pred velikim zadatkom da uspostavi komunikaciju produbljenu jazom vremena i voljne otuđenosti od ljudskog. Plahovita, agresivna, ponekad sebična, ova vrsta akcije ne rezultira jednim telom koje gradi, ona je pretnja, ona je razdor, bez naznake za progresom ka ljudstvu degradirana već i suviše iz jednog sistema razuma i emocije, koji ga je ranije definisao i postavljao u težište energije od velike važnosti. Ovako osamljen u svom kretanju čovek postaje ignorisana jedinka koja nesnađena u datom momentu pribegava sitnim sredstvima radi opstanka. Paralelne prirode istog korena žive neusklađene. Kreću se odvojeno, bez dodira i saradnje. Moć čiste energije, biva skrajnuta plahovitom prirodom plemenitog porekla.



Čitanje pejzažnih slika dato je kao poziv na razgovor. Na onaj vid odnosa koji bi svojim trajanjem uslovio raniju vezu pre potpunog počinka. Vraćanje prirodi ne mora više da bude sama scena nečije smrti- život se da obnoviti i mnogo ranije.



Radosavljević Nikola, rođen 1991.  u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika iknjiga u klasi redovne profesorke Gordane Petrović, 2014.  gde završava i master studije..  Dobitnik je četrnaest nagrada iz oblasti crteža i grafike, učestvovao na više od pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Japan, Švajcarska…). Do sada je organizovao jedanaest samostalnih izlaganja. Ovo mu je dvanaesto po redu. Bio je deo studentskog nastupa nacionalne sekcije Praškog kvadrijenala 2015. najveće svetske smotre savremenog teatra, tima koji je osvojio zlatnu medalju za “Izazivanje dijaloga”.



Završio je srednju umetničku školu u Užicu na odseku tehničar dizajna grafike. Bavi se grafikom, crtežom, i umetničkom knjigom.





   Samostalna izlaganja:



 2009- izložba crteža Prever-  Adrijen, galerija Kvatro, Užice



2010- izložba crteža Sanjarenja,  galerija Kvatro, Užice



2013- samostalna izložba kolaža i video radova “Bliskost“, galerija ABMaglaj, Maglaj, Bosna i Hercegovina



2014- samostalna izložba 31 205-crteži i slike , Gradska galerija Kotor, Crna Gora



2014- samostalna izložba u galeriji učiteljskog fakulteta u Užicu,grafike i crteži, Užice



2014- samostalna izložba grafika i crteža IMPULS, Art Centar Beograd



u pripremi:



izložba crteža gradska galerija Kraljevo



 Nagrade i priznanja:



 2007- prvo mesto na konkursu za plakat prevencije protiv HIV-a, rad- Otisak



2008- ilustracije za doktorski rad- publikacija Gorana Šekeljića, crteži



2008- prvo mesto na regionalnom konkursu “Human trafiking”, raspisanom od strane vlade Srbije, rad publikovan u kalendaru za 2010-11 godinu, rad- Lanac moći



2010- idejno rešenje za plakat Noći muzeja u zlatiborskom okrugu, rad- Čardak ni na nebu ni na zemlji (crtež)



2012- sponzorska nagrada za strip “Heavy”,u okviru medjunarodnog salona stripa, SKC, Beograd



2012- prvo mesto na medjunarodnom Mikro-art festivalu amaterskog filma, za film “In Between”, Beograd



2012- plasman u finale na konkursu “Ono što Srbija ne vidi” za najbolji plakat na temu trgovine ljudima, organizovan od strane MUP-a, Srbije, kao Iučešće na pratećoj izložbi, Kalemegdanska tvrđava, Beograd (u idejnom rešenju korišćeni crteži iz serije crteža Mali svet)



2013- prva nagrada  za najbolju linogravuru, Linobravura, na konkursu LinoArt,ArtCentar, Beograd, rad- Nejasno jutro, izbrisani san



2013- nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu,XI  medjunarodno grafičko bijenale suve igle, Užice, radovi Oluja i Iščekivanje



2014- BookILL fest,  festival ilustracije knjige, PRIZNANJE iz oblasti ilustrovane knjige poezije



2014- finalista kluba SUPERSTE u oblasti vizuelnih umetnosti, fondacija Erste banke



2007-2013- stipendista opštine Užice iz fonda za mlade talente



2014- stipendiste fonda za mlade talente, Dositeja


 



Datum objavljivanja: 13.10.2015.