Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

(Ne)vidljivi dijalog Jelene Miletić

U Narodnoj biblioteci u Boru će u četvrtak 9. decembra biti održani razgovor o projektu i otvaranje izlozbe Jelene Miletić, (Ne)vidljivi dijalog.

 


Tema razgovora kao i izložbe nastale na osnovu prikupljenih materijala u nekoliko mesta Jugoistočne Srbije (Bor, Zaječar, Niš, Prokuplje, Crni vrh, Zlot, Gornja Bela Reka, Lenovac), su sećanja na istorijska događanja i njihove reprezentacije u spomeničkoj arhitekturi. Razgovor o projektu pocinje u 14h, a izložba će biti otvorena u 18h, u Narodnoj biblioteci u Boru. Za učesnike razgovora iz Beograda i Novog Sada organizovan je zajednički prevoz i zainteresovani se mogu prijaviti za još nekoliko preostalih mesta u kombiju, na telefon 060 40 50 488.




O projektu Jelene Miletić (Ne)vidljivi dijalog




Bor, Zaječar, Niš, Prokuplje, Crni vrh, Zlot, Gornja Bela Reka, Lenovac, čine mapu istraživanja mesta na kojima su podignuti spomenici koji beleže spomeničku kulturu u 19. veku, sećanje na I Svetski rat, II Svetski rat (Narodno-oslobodilačku borbu), ali i na spomenike i obeležja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-tih godina XX veka.

Tokom istraživanja na ovim lokacijama, autorka projekta Jelena Miletić tretirala je spomeničku arhitekturu kao mesto susretanja različitih ideologija, politika i kultura sećanja, ali i kao mesto na kojima se te različite kulture i ideologije razilaze i isključuju. Interkulturni dijalog odvija se i u polju estetike i u polju istorijskih narativ i između i unutar ideologija i kultura koje se međusobno dopunjuju ili isključuju, a koje su, u datim prostornim situacijama shvatane kao manifestacije dis/kontinuteta zvanične politike. Pri tom, svaka kulturna politika vezana za memorisanje ratnih događanja ukazuje na ideološke konstelacije u periodima mira, kada postojanje (ne)vidljivih kultura i ideologija, onih koje nisu bile deo zvaničnih politika, biva podjednako ignorisano ili marginalizovano.

Generalno posmatrajući, ova spomenička kultura plod je neplaniranog zbira različitih estetskih, političkih i proceduralnih principa. Na razgovoru koji će početi u 14h u Narodnoj biblioteci u Boru, diskutovaće se o tome kako se spomenička arhitektura doživljava? Da li nam pomaže da se sećamo i čega? Ko nas podstiče da se setimo? Zašto je važno da znamo šta se dogodilo? Kakvo je sve suočavanje sa prošlošću moguće? Da li se mi sami sa tim suočavamo ili to radi država umesto nas? Da li na spomenicima vidimo svog neprijatelja? Da li osećamo nelagodnost zbog poginulih i/ili žrtava ili je to samo demonstracija moći pojedine vlasti ili ideologije da definiše kriterijume i objekte podsećanja?



www.rex.b92.net/ikd

Prikaz prethodnog susreta iz ove serije, Otvorenih konsultacija u Narodnom muzeju Kraljevo o projektu Silvije Krejaković 'Šta se krije u knjigama', možete, kao i reakcije učesnika i učesnica te diskusije, naći na stranici http://rexold.b92.net/ikd/node/39


 


 


Datum objavljivanja: 06.12.2010.