Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

(Ne)vidljiva fotografska praksa - studija slučaja: Novi Sad

Predavanje, "(Ne)vidljiva fotografska praksa - studija slučaja: Novi Sad", održaće se u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14., u četvrtak 4. oktobar u 18. časova.


 


Naziv predavanja referiše na odsustvo savremene novosadske fotografske scene, kao i na odsustvo fotografske platforme koja bi afirmisala i prezentovala umetnike koji se bave fotografijom kao medijem. U tom svetlu, biće reči o pojedinačnim praksama umetnika koji nesinhronizovano i na osoben način istražuju "prostore" fotografije u okviru savremene umetničke prakse.



U uvodnom delu predavanja beogradskoj publici će se predstaviti umetnici Andrea Palašti i Boris Lukiđ ovogodišnji učesnici izložbe Fotodokumenti 02 u Salonu muzeja savremene umetnosti. Tom prilikom Andrea Palašti će prezentovati i jedan deo produkcije mladih umetnika koji su svoje školovanje završili na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Predstavljeni umetnici svoja fotografska istraživanja zasnivaju na eksperimentu i dokumentovanju. Fotografija je za njih postupak, radni proces i/ili sredstvo za "dematerijalizaciju" umetničkog predmeta. Njihovi radovi su uglavnom  analitički odnosi prema realnosti koja ih okružuje - interdisciplinarni dijalog u sažimanju odnosa umetnosti, psiholočkih, socijalnih i/ili političkih formi izražavanja. Postavljanjem konceptualnih modela, korišćenjem fotografije i tekstualnog rada  i/ili tretiranje fotografije kao dokumenta, performansa ili eksperimenta, ovi umetnici zapravo koriste i različite "tehnologije" u okviru fotografije - foto objekt, instalacija, video i/ili filmska projekcija, internet art itd. Cilj predavanja jeste elaboriranje i istraživanje načina kako savremeni umetnici upotrebljavaju fotografiju, a  biće prezentovanti radovi Tatjane Vukelić, Nataše Vujkov, Jelene Vladušić, Miroslava Dajša, Nemanje Delje, Marka Ercegovića, Selene Junačkov, Janka Katića, Boris Lukić, Darije Medić, Aleksandra Ramadanovića, Monike Sigeti, Ivane Stojanović, Slobodana Stošića.


 



Datum objavljivanja: 03.10.2012.