Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nevena Mitrović: Strip i ilustracija

U sredu, 23. februara u 19 časova u Srećnoj galeriji, SKC-a, otvara se izložba stripa i ilustracija autorke Nevene Mitrović. Izložba traje do 14. marta.

 


Nevena Mitrović (1995, Valjevo) učenica je osmog razreda Prve osnovne škole  u Valjevu i jedna je od najtalentovanijih crtača stripa svog uzrasta u Srbiji što potvrđuju brojne nagrade za strip i ilustraciju na svim lokalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Od oktobra 2010. godine, redovno objavljuje (crta i piše) strip-kaiševe "Kraljević Marko" za "Politikin Magazin". Najznačajnije nagrade za strip i ilustraciju koje je do sada Nevena dobila su "Zlatna kaciga" na Međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu i "Mladi lav" na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu. Nevena Mitrović je već izlagala na kolektivnim nastupima i u okviru festivalskih izložbi nagrađivanih radova stripa i ilustracije.




"Ako se kaže da je Marko kasno stigao na Kosovo - to se ne može reći za Marka Kraljevića koji je iz đačke klupe Nevene Mitrović, 15-godišnje učenice iz Valjeva, uskočio u tuš i razmlatarao se svojim buzdovanom u stripu ove mlađane devojčice.

Čuveni Markovi brci i mrki pogledi, vrčevi vina i turske glave, čvoruge po Musi Kesedžiji, samo su deo iscrtanih storija o srpskom junaku, uobličenom u duhovitim, vrcavim scenama stripa s kojim se publika može susresti i na ovom mestu (SKC), a ne samo u tablama i kaiševima sa mnogobrojih konkursa gde su nagrade padale kao snoplje...

U ovom ranom dobu Nevene Mitrović, oku su primamljivi smisao za liniju,  za pokret, za  gro planove, geg, smicalicu, potpomognuti duhovitim scenarijima – zamisao  su jedne mladalačke i perspektivne karijere ovog "strip-čuda" od deteta. Vreme će, naravno, činiti svoje. Godina ili dve biće samo jedan korak do savršenstva. Za to vreme Marko će bivati omiljen lik. Naš lik. Duhovita istorija u kvadratićima iz pera i malog mozga Nevene Mitrović.

Biće on veličanstven, obećavam. Uz stalni rad i strpljenje, Nevena će obeležiti svoj profesionalni opus u godinama koje dolaze i u granicama koje se pomeraju."


Brana Nikolić


 


Datum objavljivanja: 22.02.2011.