Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nevena Maksimović: Linija spajanja

Izložba crteža „Linija spajanja“ Nevene Maksimović biće svečano otvorena u četvrtak, 30. aprila u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).


 


Nevena Maksimović nam se predstavlja serijom radova koji pokazuju njeno uspešno ovladavanje veštinom crteža kroz tehniku kaligrafskim perom i tušem, kojima se materijalizuju jasne konturne linije, dok je krajnji ishod – neposrednost prvobitnog crteža i sigurnost poteza. Ispituje liniju po sebi, kao izražajno sredstvo kojim postiže crtež često u jednom potezu, poštujući ritam harmoničnosti i jednostavnosti. Linija je neprekinuta, povija se oko formi poput žičanih figura, tvoreći stalnu igru i pulsiranje života: ona je istovremeno i volumen i površina, i nosilac forme. Kada joj doda skup crta i boju, crtež preuzima ulogu sredstva ne samo opisivanja figura već i prostora, tako da vidimo spajanje likova ili fizikusa sa prirodom, okruženjem ili pak sa samom sobom, svojim mislima ili bližnjima. Tada, od crno-belih kontrasta, umetnica stvara emotivne unutrašnje prizore, na primer kod serije prikaza „Devojke“ ili na crtežu „Soba“, ili pak kreira kompleksniji sadržaj, čak i

događaj, kao što vidimo na crtežima „Igra”, “Konji”, “Žene i psi” - objašnjava mr Dragana Martinović iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.



Za svoj crtež Nevena Maksimović kaže da je sveden i filigranski. U njemu se istražuje prostor želje i introspekcije. Kao centralni motiv izloženih radova ona ističe istraživanje dijalektike muško-ženskih odnosa. Portret je uvek postavljen u središte – to je mesto iz koje kompozicija izvire i u koju se utapa.

- Iza porteta krije se namera za poigravanjem figuracijom: telo koje je predstavljeno kao linija ili kao pejzaž. Ipak, kompozicija gotovo uvek ostaje u domenu minimalističkog pristupa, uz snažan kontrast između linije crteža i veze sa pozadinom, uz povremeno dodavanje dekorativnih elemenata. Upotreba grafičkih elemenata jasno aludira na igru polova, uvezani su njima dok izvode svoj zavodnički ritual - smatra umetnica.



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 



Datum objavljivanja: 30.04.2015.