Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nemanja Nikolić :Refleksija

U utorak, 6. marta u 19. sati u Galeriji SINGIDUNUM, Knez Mihaila 40., otvara se samostalna izložba autora, Nemanje Nikolića Prike, pod nazivom, "Refleksija". Izložba traje do 16. marta, 2012. godine.

 


Na izložbi je predstavljeno više svetlosnih objekata u prostoru u formi skulptura i panoa, izrađenih u tehnici papir porcelan sa korišćenjem drveta i svetla.



Tehnička izvedba umetničkog rada:



Korišćenjem specifične tehnike na samom porcelanu on postaje proziran i sa izvedenim intervencijama utiskivanja dobijaju se različiti nivoi providnosti i trodimenzionalne forme. U kombinaciji sa osvetljenjem unutar umetničkog dela, porcelan dobija mogućnost preobražaja u zavisnosti da li je svetlo unutar skulpture/ panoa upaljeno ili ugašeno. Drvo u ovim radovima ima funkciju povezujuće strukture u koju se uklapaju delovi porcelana i svetla te se tako formira celina umetničkog rada.



Umetnička dela kada su bez svetlosti predstavljaju reljefne skulpture i slike, a sa uključenom svetlošću iznutra dobija se jedinstveni efekat isijavanja na utisnutim poljima porcelana. Porcelan je proziran i sa izvedenim intervencijama utiskivanja i gužvanja dobijeni su različiti nivoi providnosti i veću izražajnost u prostoru, što izvedenim formama linije i utisnutih polja daje interesantnu igru svetlosti i senki.



Naziv izložbe: Refleksija



Svetlosni objekti predstavljaju odsjaje (refleksije) trenutaka i osećanja koji nam promiču u svakodnevnom životu. Radovima poput: Zvižduk, Ritam Noći, Ritam Dana, Misli, Koliko je sati? želim da zamrznem trenutak i time prenesem i produžim utisak u vremenu i prostoru.



Kombinacijom intervencija na porcelanu koji je većini poznat kao čvrst materijal i svetlom koje prosijava kroz porcelan oživljava se, pojacava i prenosi energija trenutka.


 


Datum objavljivanja: 04.03.2012.