Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nedosanjani san Belog grada

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava", u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, u sredu, 15. jula 2009. godine u 19. časova na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi otvoriće izložbu "Nedosanjani san Belog grada".

 


Na Savskom šetalištu, u naredne tri nedelje, biće prezentovani radovi studenata Arhitektonskog fakulteta, koji su pokušali da odgovore na pitanje kako bi Beograd izgledao da je nastavio da se razvija na mestu današnjeg parka – na Beogradskoj tvrđavi.


Sastavni deo projekta, koji se razvijao poslednjih nekoliko godina, predstavljaju i eseji eminentnih Beograđana, koji su pokušali da zamisle grad tamo gde ga više nema. U okviru publikacije «Sanovnik kontinuiteta Belog grada», koja je specijalno štampana za ovu priliku Beograđani će moći da  upoznaju maštu reditelja Gorana Markovića, novinara Jugoslava Ćosića, kulturologa Zorice Tomić, pisca Borisa Dežulovića, Ramba Amadeusa i drugih koji su svoja razmišljanja na ovu temu odlučili da podele sa svojim sugrađanima. 


Izložba je deo velikog projekta koji je pokrenulo Javno preduzeće «Beogradska tvrđava», a sa željom da se, uz pomoć mašte i kreativnosti Beograđana i svih onih koji vole ovaj grad, oživi sećanje na Stari Singidunum i «izmašta» jedan drugačiji Beograd. Nedosanjani "Beograd na tvrđavi" dobiće za tu priliku i svoju ulicu (ispod Vojnog muzeja) sa originalnim, tematskim bilbordima, koja će nositi ime velikog graditelja Beogradske tvrđave Nikole Doksata de Moreza.


"Užareno jezgro, srce, klica, bit Beograda je baš tamo gde danas nema grada – na Beogradskoj tvrđavi. Tu je začet Beli grad."   (Zoran Đukanović, autor projekta)


 


Datum objavljivanja: 14.07.2009.