Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Neda Nikolić: Desert umesto izložbe

U ponedeljak, 18. aprila u 19 sati u Galeriji SKC-a, otvara se izložba radova autorke, Nede Nikolić, pod nazivom, "Desert umesto izložbe". Izložba traje do 28. aprila.

 


Neda Nikolić (Leskovac, 1988) diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na specijalističkim studijama Reklama i mediji, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Simboličnim značenjem kolača i torti, ova mlada autorka pokušava da predstavi i razume razne sitaucije u društvu, počev od globalizacije, pa do rodnih prava. Čestom predstavom mafina, kolača uvezenog iz zapadne gastronomske kulture, ukazuje nam na jako razvijenu potrebu mladih da pripadaju tom svetu; autorka prikazuje mafin kao konkretan objekat, sa njegovom teksturom i ukusom. Likovnom predstavom svadbenih torti ukazuje na mogućnost izbora svega u životu, kao i izbora partnera. Koristi materijale organskog porekla (špagete i slično) koji daju novo svojstvo njenoj umetnosti, a simbolično uzrokuju i propadljivost...


"Želim da predstavim torte i kolače kao predmet slasti i požude, i mislim da je čokoladna materija vrlo prigodan simbol za to. Ne želim da se poigravam emocijama, već da ih naglasim i navedem gledaoce da razmišljaju i ponesu sa sobom neko novo čulno iskustvo", kaže Neda Nikolić o konceptu svog rada.


Datum objavljivanja: 15.04.2011.