Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nebojša Bašić i Nenad Tomić: Sazrevanje

U četvrtak, 18. decembra u 19. sati u Artget galeriji KCB-a, otvara se izložba autora, Nebojše Bašića i Nenada Tomića, pod nazivom, "Sazrevanje". Izložba traje do 10. januara, 2015. godine.


 


Izložba SAZREVANJE Nebojše Bašića i Nenada Tomića se bavi vremenom na način koji otvara pitanja vezana za prirodu samog medija. Bez obzira da li se fotografiše sopstveno dete(sin) ili generacija u trenutku sazrevanja, oko 40 godina, prostor promena koji se reflektuje u trenutku nastanka snimaka je ono što zanima autore. Crno-belim fotografijama se pojačava naglašavanje brižljivo izabranih momenata. Sugestivnim kompozicijama se afirmiše značaj prepoznavanja protoka vremena kako u životu tako i u fotografiji.



Šta povezuje klinca još uvek nesvesnog sopstvenog postojanja i odraslu ženu usredsređenu na molitvu lokalnog sveštenika? Kakva je veza između odrastanja jednog beogradskog dečaka i plejade likova izabranih samo zato što su iste starosne dobi? U čemu se, najzad, dodiruju i prepliću fotografije Nenada Tomića i Nebojše Bašića koje se zajedno pojavljuju na ovoj izložbi? Crno-bela tehnika, upotreba analognog fotoaparata, iako odmah upadaju u oči nisu jedina sličnost. Ono što tu površinsku vezu čini upadljivom su snaga umetničkog izraza i osećaj za detalj koji krase fotografije ova dva autora…



Nebojša Bašić, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za filmsku i TV kameru. Imao četiri samostalne izložbe i učestvovao na oko 80 kolektivnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu, na kojima je dobio dvadesetak nagrada. Učesnik je i dve fotografske kolonije.

Od 1991. godine profesionalno se bavi filmskom fotografijom. Kao snimatelj i direktor fotografije snimio više od dvadeset TV serija, dugometražnih igranih i televizijskih filmova. Radio je i na brojnim dokumentarnim i kratkometražnim filmovima, kao i muzičkim spotovima (80). Sarađivao sa brojnim produkcijskim i TV kućama u zemlji i inostranstvu.

U periodu 2003–2012. predavao kameru na Akademiji umetnosti u Beogradu, a trenutno predaje fotografiju na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Član je Srpske asocijacije snimatelja (SAS) i Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS).



Nenad Tomić (1964, Beogradu) je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

U toku studija bio je stalni saradnik „Ilustrovane Politike“. Nakon završenih studija odlazi u Novrešku, gde i danas živi u Oslu. Sredinom devedesetih godina radi kao saradnik lokalnih novina na severu Norveške Nordlands Framtid, a kratko vodi i foto-agenciju Small World Photo. U Norveškoj započinje karijeru sociologa sa idejom da fotografijom na razne načine dokumentuje društvene promene, posebno u gradu u kome živi. Paralelno sa takvim radom pokazuje interesovanje za istraživanje drugih kultura i studijski boravi u Indiji. Priredio je nekoliko samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 15.12.2014.