Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nature & Art

U četvrtak 18. novembra 2010. godine, u 20 časova u Kući legata u Beogradu, otvara se regionalna multimedijalna izložba Nature & Art. Projekat realizuje organizacija VA u saradnji sa Fondom Ecotopia.

 


U okviru ovog projekta planirane su tri izložbe: u Valjevu, Mariboru i Beogradu. Svaka izložba biće propraćena radionicom koju vodi umetnik Božidar Mandic. Izložba u Valjevu sa uspehom je realizovana tokom avgusta, a projekat će sada biti predstavljen beogradskoj publici.


Umetnici čiji radovi će biti izloženi na ovoj izložbi su: Porodica bistrih potoka, son:DA (Slovenija), Milena Putnik, Ðorđe Stanojević, Marko Crnobrnja, Milorad Mladenović, Radomir Knežević, Branislav Nikolić, Vojislav Radovanović, Snježana Torbica, Miroslav Prvulj, Milomir Romanović, Nikola Faller (Hrvatska), Katarina Popović, Dušan Petrović.


Istoričari umetnosti Una Popović (MSU Beograd) i Saša Janjić (REMONT Beograd).


Izložba u Beogradu se održava u Kući legata, i traje od 18. novembra do 5. decembra 2010. godine.Paralelno sa izložbom, održavaće se radionice vizuelnih umetnosti pod vođstvom Božidara Mandića, osnivača prve umetničko-ekološke komune u Srbiji - Porodice bistrih potoka. Radionice su posvećene edukaciji mladih vizuelnih umetnika iz regiona i razvoju aktivnog dijaloga među umetnicima.


Đorđe Stanojević, akademski slikar, umetnički direktor projekta i predstavnik organizacije VA ovako vidi njegovu suštinu: "Nature & Art projekat je zаmišljen kao stvaralačko vraćanje prirodi u svetu otuđenja, hiperprodukcije i hiperseksualnosti kojoj je savremeni čovek izložen. Taj izgubljeni sklad je šifra našeg duhovnog i fizičkog ozdravljenja."




Istoričarka umetnosti Una Popović u eseju "Obredi prelaza" posvećenom ovoj izložbi citira Lusi Lipard: "Umetnost je sama morala da počne kao priroda, ne kao imitacija prirode, ne kao njena formalizovana prezentacija... Vizuelna umetnost, čak kada je periferna i neutralisana jeste ukorenjena u materiji. Transformacija i komunikacija kroz materiju, primitivna veza sa supstancom života ili prima-materijom, jeste pravi način svih umetnosti...".


 


Datum objavljivanja: 18.11.2010.