Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nature & Art

U ponedeljak 19. jula u 12 časova održaće se konferencija za novinare u klubu Narodnog muzeja Valjeva povodom izložbe i kampa Nature & Art.


 


Nature & Art projekat je zаmišljen kao sinergija umetnosti i prirode.Vraćanje prirodi u svetu otuđenja i hiperprodukcije savremenog čoveka. Taj sklad je šifra našeg duhovnog i fizičkog ozdravljenja. Umetnost koja se bavi ovim pitanjem deluje blagotvorno i ona je, zapravo, angažovana.


Ukazujući na činjenicu da čovek može funkcionisati samo u skladu sa prirodom, ovaj projekat definiše mogućnosti sinergije čoveka i prirode u današnjem svetu hiperprodukcije, hiperseksualnosti, hiperinformacija.


U okviru ovog projekta održaće se tri izložbe: u Valjevu, Mariboru i Beogradu. Svaka izložba biće propraćena radionicom koju vodi umetnik Božidar Mandić.


Umetnici: Porodica bistrih potoka, son:DA, Milena Putnik, Đorđe Stanojević, Marko Crnobrnja, Milorad Mladenović, Radomir Knežević, Branislav Nikolić, Vojislav Radovanović, Snježana Torbica, Miroslav Prvulj, Milomir Romanović, Nikola Faller, Katarina Popović, Dušan Petrović.


Istoričari umetnosti: Una Popović (MSU Beograd) i Saša Janjić (REMONT Beograd).


Izložba u Valjevu se održava u galeriji Narodnog muzeja, i traje od 21. jula do 3. avgusta. Ona je multimedijalna. Paralelno sa izložbom na reci Gradac, jednoj od najčistijih u Srbiji, održava se ekološko-umetnički kamp. Radionicu vizuelnih umetnosti vodi Božidar Mandić, osnivač prve umetničko-ekološke komune u Srbiji- Porodice bistrih potoka. Radionica je posvećena edukacji mladih vizuelnih umetnika iz regiona.


Svakoga dana u periodu od 9h do 14h, Mandić realizuje svoj radionički program. On je metodičan i interaktivan. Svi učesnici radionice u dijalogu sa predavačem realizuju program posvećen mogućnostima sinergije ekologije i umetnosti. Akcenat ove metodologije je na interaktivnosti i razmeni ideja između predavača i mladih umetnika, kao i između samih umetnika.


Organizacija: VA u okviru festivala Raskršće, Valjevo


 



Datum objavljivanja: 16.07.2010.