Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Natura morta, Monika Moteska i Robert Jankuloski

U kulturnom centru Beograda u Galeriji Artget, Trg Republike 5/I, u sredu, 15. septembra u 20 sati otvara se izložba fotografija makedonskih autora, Monike Moteske i Roberta Jankuloskog, pod nazivom, "Natura morta". Izložba traje do 3. oktobra.

 


Izložba fotografija Natura morta je zajednički projekat makedonskih umetnika Monike Moteske i Roberta Jankuloskog. Njihov zajednički rad se fokusira na fenomen žanra poznatog u istoriji umetnosti kao mrtva priroda. Autori su izabrali latinski naziv ovog žanra sa namerom da istaknu njegov simbolički i civilizacijski značaj. Ali, na taj način klasičan tretman ovog žanra je prekinut, a otvorena je jedna suptilna igra, jedno slojevito poigravanje sa osnovnim pretpostavkama kao i sa pojedinačnim elementima jezičke strukture koje formiraju ikonografiju žanra mrtve prirode. Kod oba autora primećuje se znalačko alegorijsko pomeranje i ironijsko detronizovanje bazične ikonografije ovog žanra sa namerom da se njegovi elementi primene u jednom izmeštenom ali savremenom kontekstu.  Jankuloski u ovom projektu, kao i više puta do sada, koristi svoje, ali i fotografije drugih autora (starih makedonskih fotografa koji su živeli u prvoj polovini 20. veka) stvarajući tako jednu ukrštenu mešavinu koju povezuje ideja da se slika mrtve prirode može koncipirati različitim postupcima i elementima dokumentarnog registrirovanja stvarnosti. Monika Moteska koristi jedan specifičan element koji pretstavlja klasičan ikonografski znak, ako ne i simbol, žanra mrtve prirode – mrtvu pticu. I u ovom projektu je primenjen srodan postupak oneobičavanja žanrovske strukture i njegovih prepoznatljivih sastavnih delova. Autorka prikazuje mrtvu prepariranu pticu kao da je živa i u letu, ne skrivajući pri tome da se radi o neživoj stvari. Ovakva suptilna igra živog i mrtvog i mešanje različih slojeva stvarnosti konceptualizuje igru nemogućih spajanja kao neskriveno ironizovanje sa klasičnom postavkom žanra mrtve prirode.  


Iz teksta u katalogu za izložbu Natura morta  (prof.Valentino Dimitrovski) 


Monika Moteska je rođena u Prilepu, Makedonija 1971. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 1996. godine. Radi u Makedonskom centru za fotografiju. Izlagala je svoje radove na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u Makedoniji, potom u Austriji, Srbiji, Švedskoj, Grčkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Radi u Makedonskom centru za fotografiju.


Robert Jankuloski, rođen u Prilepu 1969. godine, je diplomirao na odseku za kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju 1996. Ovaj fotograf i filmski snimatelj  je osnivač i direktor Makedonskog centra za fotografiju. Predaje fotografiju na nekoliko fakulteta i programa u Makedoniji. Održao je dvadesetak samostalnih izložbi u Makedoniji, Austriji, Bugarskoj i Srbiji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu, među kojima su i Manifesta 1 – Evropski bijenale savremene umetnosti u Roterdamu 1996. godine i Kontekst Evropa (Impuls sa Balkana) 2003. godine u Lionu. Dobitnik je brojnih nagrada za fotografiju.


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 14.09.2010.