Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nataša Teofilović: Virtuelni ljudi

U sredu, 22. juna u 19 sati u Kulturnom centru Reks, Jevrejska 16, u okviru ciklusa "Umetnik kao publika", gošća / domaćica je Nataša Teofilović.

 


Tekst, ilustracije radova i pitanja, posebno pitanja! o radovima Nataše Teofilović o kojim ćemo diskutovati možete da vidite ovde::


[pdf, 421 kb]  http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-natasa-teofilovic.pdf


[Word, bez slika, 58kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_natasa-teofilovic.doc


Video odlomke radova pogledajte na:: http://vimeo.com/user5395533/videos


Nataša Teofilović je diplomirani inženjer arhitekture, magistar i doktor digitalne umetnosti. Odbranila je prvi doktorat iz digitalne umetnosti u Srbiji. Aktivno izlaže uglavnom van Srbije.


Polje njenog interesovanja vezano je za prostor i ljudsko telo. Ovo interesovanje ona je kroz bogat umetnički opus do sada najčešće izražavala kroz performanse i medijsku, odnosno digitalnu, umetnost - video i kompjuterske animacije.


U okviru predstojeće diskusije fokusiraćemo se na dva njena rada – „s.h.e.“ i „1:1“ koje umetnica definiše kao digitalne ambijente. U ovim radovima kroz pokret digitalizovanog ljudskog tela u prostoru praznine (void) umetnica preispituje tehničku i konceptualnu prirodu virtuelnih bića, njihov virtuelni identitet.


Na koji način može publika nestručna za oblast digitalnog da percipira i razgovara o međuodnosu umetnosti i visoke tehnologije, na koji način digitalni jezik može da daje neposrednu refleksiju sveta koji nastanjujemo i da je on nametnuto pomodarstvo ili ga upravo dopunjuje i obogaćuje?


 


Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA predstavlja javni forum u okviru kog publika*, uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Smisao ovih razgovora nije da umetnik objasni svoj rad, već da se stvori aktivna komunikacija između umetničkog rada i publike: diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti. On teži artikulisanju govornog okvira određenog geografsko-kulturnog područja i nasleđa.


Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje.


* Publika = heterogena grupa ljudi svedena na najmanji zajednički činilac u odnosu na umetničko delo.


Sve diskusije se zvučno snimaju. Priređeni audio snimci diskusija održanih u toku jeseni 2010.g. emitovani su u toku februara i marta meseca na II programu Radio Beograda – RTS. Ovi audio snimci mogu da se preslušaju i na Internet adresi foruma http://razgovori.wordpress.com.


Autor projekta i moderator razgovora – Mg Boba Mirjana Stojadinović


 


Datum objavljivanja: 19.06.2011.