Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Natalija Gončarova između istoka i zapada

XX BIJENALE TAPISERIJE 2012 – PANORAMA, prateći program, Konak kneginje Ljubice (Sala pod svodovima), četvrtak, 13. septembar 2012. godine u 18 časova, Nataša Krstić, predavanje i okrugli sto na temu: "Natalija Gončarova između istoka i zapada".


 


U prezentaciji - predavanju se ispituje način na koji je Natalija Gončarova (1881-1962), jedna od najpoznatijih slikarki ruske avangarde pravca kubo-futurizma,  uticala na savremeno modno stvaralaštvo, slikarstvo, rad u pozorištu i u tekstilnoj industriji.



Plan predavanja u kratkim crtama:

Biografija Natalije Gončarove, kreiranje kostima za ruski balet, uticaj umetničkih pokreta na opus Gončarove, preplitanja umetnosti istoka i zapada koji se zapažaju u njenom radu, uticaji na savremeno posebno modno stvaralaštvo, šta je govorila o svom radu sama umetnica i kako ju je prikazala čuvena ruska književnica Marina Cvetajeva, otvorena diskusija. 

U predavanju se govori o odnosu preplitanja umetnosti istoka i zapada koji se zapažaju u radu Natalije Gončarove. Osnovna zamisao je da se prezentuje obilje mogućnosti kombinovanja različitih poetika u individualnim iskazima umetnika. Odnos između vizuelnog i narativnog, kao i protivrečnosti u strukturi samog kubofuturizma od ključnog su značaja u procesu i formiraju osnove za multikulturalni pristup. Predavanje pruža mogućnost mladim umetnicima da se bolje upoznaju sa stvaralačkim modelom ove izvanredne umetnice, pri čemu se pocrtava da u savremenom poretku vrednosti, suprotnosti između istoka i zapada opstaju u jedinstvu koje je moguće i koje daje zanimljive rezultate za umetnost. Posebno se razmatraju radovi savremenih modnih dizajnera koji su nastali pod uticajem poetike Natalije Gončarove.


 



Datum objavljivanja: 10.09.2012.