Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej Zrenjanin u 2011. godini

Narodni muzej Zrenjanin je u 2011. godini realizovao 30 izložbi a broj posetilaca dostigao je broj od preko 45.000.


 


Najposećenije izložbe u prethodnoj godini bile su: “Od Tihuane do Tetke Ane - rokenrol u Zrenjaninu 60-ih i 70-ih“, „Ćilimi iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“, „Petar Lubarda – Heroika vizije“, „Branko Popović – slike“, Galerija “Helena”, Boško Ševo izložba angažovanih i ekoloških plakata “Save as/sačuvaj” i “Moje telo - tvoje delo (slike i crteži iz Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin)“. Takođe trebalo bi spomenuti i izložbe „Novi Pazar u likovnom opusu Ljubomira Ivanovića“, „Istorija Rusa u Velikom Bečkereku“, „Vidosava Kovačević (1889-1913): Slikarka osobenog poteza”, “Boško Petrović – slike“, „Penušava strast“, „Ptice grabljivice“ - VII međunarodna izložba fotografija, „Ustanak u severnom Banatu 1941.“ i „Osnovna škola Vuk Karadžić 1931-2011“.



U aprilu 2011. godine Narodni muzej Zrenjanin posetio je ministar kulture Predrag Marković povodom uručenja rešenja o dodeljenim sredstvima a zrenjaninski muzej jedan je od najuspešnijih muzeja koji su učestvovali na konkursu za dodelu sredstava iz budžeta Republike Srbije u 2011. godini. Zrenjaninskom muzeju odobreno je čak 9 projekata iz oblasti kulturne baštine (zaštita starih i retkih knjiga, 2 video-prezentacije u okviru postojeće 3D postavke Prirodnjačkog odeljenja (mamut i diorama), izložbe "Moje telo-tvoje delo" i "Ustanak u Severnom Banatu 1941.", stalna postavka Odeljenja novije istorije, film Prirodnjačka baština srednjeg Banata, vodič-katalog stalne arheološke muzejske postavke i Stalna postavka u Sečnju). Takođe još jedan projekat je odobren od strane Ministarstva iz oblasti savremenog stvaralaštva – projekat posvećen deci pod nazivom “Uradi sam” (deca sama prave svoj muzejski vodič).



Izložba „Majstori banatskog slikarstva od XVIII do XX veka (iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin)“ kojom je Narodni muzej Zrenjanin obeležio stogodišnjicu svoga postojanja bila je postavljena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu u periodu od 30. avgusta do 1. oktobar 2011. godine.



U toku 2011. godine završena je papirologija i započeti su radovi u amfiteatru Narodnog muzeja Zrenjanin gde bi trebalo da se nalazi poljoprivredna postavka u okviru stalne postavke zrenjaninskog muzeja. Nadamo se da će radovi biti završeni i postavka biti otvorena u amfiteatru Narodnog muzeja u toku 2012. godine.



Narodni muzej Zrenjanin je tokom 2011. godine nastavio svoju višegodišnju tradiciju  organizovanja radionica, promocija, predavanje, projekcija i koncerata, takođe učestvovali smo u Danima indijske kulture, Noći otvorenih ateljea, Noći istraživača, Korzo festu i Noći muzeja.


 



Datum objavljivanja: 17.01.2012.