Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

NAME Readymade

Jednodnevno predavanje i multimedijalna prezentacija projekta "NAME Readymade" slovenačkih konceptualnih umetnika. Utorak, 11.oktobar u 19 sati, Kino sala MSUV.

 


Predavanje_prezentacija "NAME Readymade" slovenačkih umetnika Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše



Tri slovenačka umetnika su 2007 zvanično promenila svoja lična imena u ime tadašnjeg premijera Slovenije Janeza Janše i od tada ih koriste kako u svojim privatnim životima tako i u umetničkim, javnim, individualnim ili zajedničkim nastupima.



Poigravajući se promenom identiteta - (faktički administrativno, legalno ) kao strategijom svog umetničkog delovanja, razvijaju svoju kritičku umetničku praksu kroz seriju umetničkih, političkih, administrativnih i medijskih akcija.



"Svako ima ime. Ali sta je lično ime? Koja je njegova uloga u društvu? Lično ime je konvencionalna etiketa koju ljudi koriste da bi razlikovali pojedinačnu osobu od drugih osoba. Ali šta se dešava kada se lično ime javno poznate osobe odjednom umnoži i počne da se pojavljuje - lokalno i internacionalno -  u drugačijem kontekstu od prvobitnog?


Da li to multipliciranje dovodi do "devalvacije" originalnog imena  ili pre doprinosi njegovoj popularnosti i širenju?



Na koji način takva multiplikacija ličnog imena čini komunikaciju konfuznom i nestabilnom?



Da li tu postoji neka vrsta "haking efekta"?



Šta znači licno ime - u smislu brenda - u našem društvu? Kakav je to potez za javnu ličnost - da napusti svoj ustanovljen brend i započne ponovo svoju karijeru sa potpuno novim imenom? Da li je to marketinško "samoubistvo " ili pametan potez?


I konačno: šta bi se desilo kada bi svi mi imali ista imena? Da li možete da zamislite društvo bez imena?"


Datum objavljivanja: 10.10.2011.