Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Najnovija decenija Caje Radojčića

U periodu od 19. oktobra do 2. novembra, 2010. godine u Galeriji Zlatno oko u Novom Sadu, biće postavljena izložba skulptura i crteža Slavoljuba Caje Radojčića, pod nazivom, "Najnovija decenija".

 


Izložba skulptura, crteža i reljefa u bronzi i drvetu Slavoljuba Caje Radojčića  obuhvata period proteklih deset godina. To je izbor radova koji se ovom umetniku čine značajnim, koji veoma dobro objašnjavaju njegovo shvatanje skulpture, prostora, odnosa detalja i celine, kretanje toka forme i površine.


"U nestabilnim određenjima kako se, i sta se može danas ostvariti u umetnosti, juriš senzacija okružujućeg sveta otrgnut je od ljudskih potreba i shvatanja. Otud je senzibilitet čovekolikih objava u istrajnom vajarskom pristupu i etapama umetničkog jezika Slavoljuba Caje Radojčića, trodimenzionalno otimanje od teskobnih zapleta svih realnih, ali i nedirektnih, podsvesnih poimanja. Prisnost njegovih kompozicija i u vajarskom i dvodimenzionalnom obliku odvija se u iskustvu sukoba s posledicama informatičkog, višepredmetnog i nimalo milostivog sveta, gde se decenija famoznog novog veka i milenijuma, upisuje razgradjujući očekivanja i menjajući očekivane funkcije. Čitanje vremena kroz umetnost u deceniji koja je imperative novosti podržavala, oživljavala i prenaglašavala, uvodi stvaralaštvo ka okolnostima korišćenja medija i politike. Kanon autora je tako određen nizom gestualnih rešenja u simboličkim atributima. Zato se Slavoljub Caja Radojčić, poput novog Polikleta koji se, istina manje po meri ljudske glave, a više po rastegljivoj supstanci našeg nadanja, usmerava ka repertoaru bića i situacija, pružajući svoje oblikovanje kao radikalnu reakciju na izazov paradoksalnog, svakako nepriličnog ali zajedničkog sveta".


Nikola Šuica


 


Datum objavljivanja: 19.10.2010.